chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці відкрився й одразу закрився Музей історії Києва

28 травня 2012 о 13:15

Для київської влади вже стає традицією гучно відкривати щось «оновлене» чи «нове» й відразу тихенько це закривати, «до кращих часів».

Таке «недовідкриття» у суботу сталося з Андріївським узвозом, а в неділю – з Музеєм історії Києва.

Голова КМДА Олександр Попов пафосно вручив символічні ключі від скандальної будівлі над станцією метро «Театральна» працівникам майбутнього музею, подякував меценатам і… пообіцяв знову відкрити цей музей вже на День Незалежності.

Звісно, це добре, що в «безпритульного» Музею історії Києва, який майже силоміць виселили з Кловського палацу, з’явилося власне приміщення. Але ж його «відкривачі» не зізналися, що всі 250 тисяч цінностей музею в новому «офісному» приміщенні просто фізично не помістяться.

«Поки що буде відкрито лише одну експозицію, проте через деякий час, як тільки все перевеземо з Українського дому і змонтуємо, ми відкриємося повністю», – пообіцяв заступник директора музею Анатолій Збанацький.

На сьогодні до музею на вулиці Б.Хмельницього перевезли частину експонатів. Так, на першому поверсі музею представлено барельєф Архангела Михаїла (XVIII ст.) – одного з покровителів міста Києва. На другому поверсі будуть розміщені картини сучасних київських художників. А всього музей налічує три поверхи загальною площею 3 тис. 100 кв. метрів.

Завідуючий відділом Музею історії міста Києва Віталій Ковалинський переконаний, що в будівлі над метро «Театральна» неможливо створити повноцінний музей історії Києва, оскільки її площа замала для експозиції, стіни будинку прозорі й немає приміщень для зберігання фондів.

«Повноцінного музею там ніколи не буде, тому що він не пристосований навіть зовнішньо: не можна експозицію музею будувати у приміщенні із скляними стінами – це абсолютний нонсенс! У цій будівлі можна зробити хіба що «піонерську кімнату» на тему історії Києва і не більше, тому що музею історії Києва, за всіма нашими розрахунками, потрібно 9 тис. 700 кв. метрів для експозиції. Для зберігання фондів там жодного підвалу немає, і куди їх зараз дінуть, якщо відкриватиметься музей, невідомо», – зауважив В.Ковалинський.

Він також звернув увагу на те, що новий музей стоїть не на фундаменті, а на сфері касового залу метро, що засвідчують висновки авторитетних архітектурних комісій.

Нагадаємо, в Києві, на вулиці Б.Хмельницького 7, що одразу біля станції метро «Театральна», протягом понад п’яти років велося скандальне будівництво, яке викликало низку протестів киян. Це будівництво торгівельно-офісного центру навіть було визнане небезпечним для метро. Після цього Київрада скасувала своє попереднє рішення про землевідведення, але забудовник із цим не погодився та оскаржив його в суді.

Згодом, після складних переговорів, було досягнуто домовленості про безкоштовне передання «новобуду» у власність киян. І лише після усіх цих скандалів було вирішено створити у цій «недоофісній» будівлі музей.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути