chrome firefox opera safari iexplorer

Ідеї, що змінили світ: серфінг

24 липня 2014 о 13:01

bruna-schmitz-gallery-12

Разом з проектом Nescafe Idea-X ми продовжуємо нашу нову рубрику Ідеї, що змінили світ. Історії про те, як звичні та цікаві для нас речі, ідеї, культура та явища стали такими, якими вони є і сформували наше сьогодення. Буквально все, що оточує нас сьогодні, сто або навіть десять років тому могло ще не існувати. Як народжуються ідеї, що змінюють світ – читайте в новій рубриці!

Ми всі бачили їх у фільмах: солодко-спортивної статури хлопці та дівчата брали з собою дошку і бігли у море, назустріч хвилям та пригодам, вони уособлювали той непереможний дух свободи, коли людина у поєднанні з природою може творити дива. Тим не менш, серфінг – явище далеко не американське, і його історія почалася більше тисячі років тому. Як саме? Читайте в сьогоднішньому матеріалі. 

Катання на шматку дерева по хвилях – невід’ємна частина полінезійської культури: саме там і зародився серфінг. Перші європейці дістались Полінезії лише у XVIII столітті, і побачили дивну для них картину: десятки аборигенів, чоловіки та жінки, абсолютно голі, брали вирізьблені з дерева дошки і катались на них узбережними хвилями. Лейтенант Джеймс Кінг, який продовжив тихоокеанський маршрут Джеймса Кука (якого, як ми знаємо, з’їли людожери), одним з перших описав культуру серфінгу на Гаваях.

389px-George_FreethБатьком сучасного серфінгу називають Джорджа Фріта: наполовину гаваєць, наполовину американець, саме він зробив катання на хвилях модним, ставши популярною медіаперсоною. Джордж працював рятувальником на Гаваях, і, напевно саме його образ потім міцно вкорінився у культурі та мистецтві: одного разу він героїчно врятував японського рибалку, за що був удостоєний золотої медалі Конгресу. Печально, але помер він досить молодим: у 35 років його підкосила пандемія грипу.

Через Гаваї культура серфінгу швидко проникла до Каліфорнії, а звідти – і до решти пляжів світу, ставши ще одним популярним видом дозвілля та спорту.

waikiki_surf_boards__hawaii__1938

Жінки на пляжі Waikiki на Гаваях, 1938

Класикою світового кінематографу на цю тему є фільм The Endless Summer 1966 року, який знімали в Австралії. Проте українському глядачу, напевно, найбільше запам’ятався фільм з Кіану Рівзом та Патріком Свейзі “На гребені хвилі” 1991 року. Саме з цим фільмом виникає перша асоціація про серфінг у Кирила Марікуци, директора київського кінофестивалю KISFF, який вперше став на дошку минулого літа в Португалії. Ось що він розповідає про свій перший досвід:

kyryloЯ навряд чи забуду фільм «На гребені хвилі» з Кіану Рівзом, де він намагається втертися в довіру до банди грабіжників-серфінгістів, та і всі інші візуальні ряди з чудо-людьми які підкоряють хвилі, глибоко засіли в моїй голові. Тому як тільки з’явилася можливість, а вона прийшли до мене сама – під час перебування в столиці Португалії, я відправився кидатися на хвилі Атлантичного океану. 

Як виявилось, для новачка завдання це не з простих, але фортуна усміхнулася мені і я став на дошку вже на першому занятті, це було мало схоже на того ж самого Кіану чи інших чудо-людей, але все було попереду! Як і в будь-якому спорті, тут потрібна практика, а вона можлива на океанських узбережжях, якими наша ненька-Україна не володіє. Тому як тільки доберусь до хвиль, знову буду ставати на дошку. Я знаю багатьох людей, які спробувавши одного разу серфінг, кожну наступну вакацію витрачали тільки на це, і навряд чи ви зможете довести їм, що це не варте уваги. Кидайтесь на хвилі, бо це того варто 🙂

Якщо вірити інтернету, найбільш небезпечні хвилі у світі – на південному узбережжі острову Таїті, де хвиля піднімає колосальну масу води та розбиває її об рифи, що виходять на поверхню: мало хто наважиться стати тут на дошку. Найдовші ж хвилі можна спіймати на південному березі Аляски, де вони сягають 500 метрів.

biggest-waves

Світові рекорди серфінгістів: інфографіка

Цікаво, що саме завдяки серфінгу на світ з’явилася культова камера GoPro, яка зараз є предметом обожнювання усіх екстремалів та мандрівників. В 2002 році підприємець Нік Вудмен проводив свою відпустку в Австралії та Індонезії, ловлячи хвилі та намагаючись зняти все це на портативну відеокамеру, яку він закріплював на поясі. Виявилось, що зручної камери, яка б не падала у воду, надійно трималась та якісно знімала, не існує. Саме тоді Ніку спала на думку геніальна ідея: чому б не зайнятись створенням такої витривалої камери? Після кількох місяців тестування перших зразків, він повернувся до Каліфорнії, де зібрав грошей на випуск першого комерційного екземпляру GoPro Hero. Минулого місяця його компанія вийшла на IPO, і була оцінена у $5 млрд. В цьому випадку серфінг став першим поштовхом до того, аби втілити свою ідею у життя.

Ось як виглядає серфінг від першої особи, знятий саме на маленьку камеру GoPro. The Surf Movie зібрало на Youtube більше мільйона переглядів:

Історія доводить нам, що навіть у, здавалось би, звичайних та буденних явищах можуть таїтись геніальні ідеї, що змінюють світ та в першу чергу нас самих. Можливо, така ідея, що змінить ваше життя, ховається десь зовсім поряд з вами? Варто лише роззирнутись.

Джерело: Inspired
Розділи: Спорт в Україні

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути