chrome firefox opera safari iexplorer

У столичному парку Шевченка розпочала роботу Вільна бібліотека

29 липня 2014 о 13:41

Чого тільки не вигадають люди для того, щоб заохотити інших до читання. Одним із популярних у світі способів цього є бук-кросинг — мережа вуличних бібліотек, де залюбки можна взяти книжку, залишивши взамін свою. Днями три такі книжкові бокси з’явилися й у столичному парку Шевченка, пише Україна молода.

Зроблені вони у вигляді яскраво-жовтої латинської букви «V», що символізує соціальний проект «Vільна бібліотека». Такий дизайн запропонувало подружжя Володимира Падуна і Людмили Роздобудько-Падун. Конкурс на ескіз боксів був оголошений у лютому. Ініціював проект Kiev Fashion Park, а меценатами стали Олексій, Олена та Марина Мірошніченки.

Перші книги надало видавництво «Фоліо», яке пообіцяло підтримувати бібліотеку просто неба і в подальшому.

Схоже, це буде потрібно робити регулярно. Переглянувши полиці стелажів, «УМ» помітила там масу ще радянських видань, кілька Біблій, збірку науково-фантастичних повістей, два номери радянського журналу «Математика. Кібернетика», кілька дитячих книг тощо. Причому українською — лише п’ять: вибране Миколи Бажана, «Молодість» Олександра Бойченка, два підручники із зарубіжної літератури за 6-й клас та брошура з картинами Валентини та Віктора Бистрякових. Не обійшлося і без рекламних каталогів. Як зізнався торговець, що працює недалеко від боксів, найбільш активно приносять книги люди похилого віку, а от забирає їх переважно молодь.

Тим часом новація вже знайшла і своїх прихильників. Ми зустріли молоду родину, яка тиждень тому взяла тут для десятирічної доньки книгу «Пеппі Довгапанчоха» Астрід Ліндгрен. «Щоб бук-кросинг досяг успіху, потрібно, щоб хтось декілька місяців постійно приносив сюди книги. Адже в наших людей такий менталітет, що потрібно все забирати тільки для себе. До того ж асортимент тут найчастіше маловідомий та нецікавий. На цьому тижні плануємо на заміну книги, яку ми взяли, принести дитячу літературу наших дітей, що вони вже прочитали. Ідея насправді дуже хороша. Це варто розвивати», — переконані вони.

«Бук-кросинг дуже популярний у світі. Своїм проектом «Вільна бібліотека» ми хотіли б підтримувати і розвивати культуру читання живої книги. Деякі городяни та гості столиці забирають їх iз боксів безповоротно. Але ми все одно сподіваємося на людську порядність», — розповідає керівник проекту Kiev Fashion Park Олена Зубкова.

До речі, це не перша така спроба запустити бук-кросинг у маси. Вулична бібліотека в столичному парку Шевченка з’явилася близько року тому. Але в двох дерев’яних боксах-будиночках книги були дуже рідко. Та ще й невідомі згодом зруйнували один. Цього разу конструкції для книг зробили більш вандало- та погодостійкими.

У найближчий час Kiev Fashion Park планує встановити ще один книжковий бокс біля станції метро «Золоті Ворота». А до осені їх з’явиться ще чотири — в зелених зонах міста. Подібні бібліотеки можна зустріти в київських кафе, на львівських зупинках та в інших українських містах.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути