chrome firefox opera safari iexplorer

Усі російські фільми перевірятимуть на антиукраїнську пропаганду

29 липня 2014 о 09:49

Держкіно зобов`язало Експертну комісію з питань розповсюдження і демонстрування фільмів до обов’язкового перегляду всіх фільмів виробництва Російської Федерації щодо їхньої відповідності українському законодавству.
 
Держкіно наголошує, що таке рішення прийняте у зв`язку з ситуацією, яка склалася внаслідок військової агресії з боку Російської Федерації.
 
При оформленні державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування для кінотеатрального показу для всіх фільмів виробництва Російської Федерації комісія має обов’язково переглядати кожен фільм та визначати, чи не містить стрічка антиукраїнської пропаганди.
 
Держкіно вважає, що такі заходи убезпечать від інформаційної агресії іноземних держав, можливому негативному інформаційно–психологічному впливу та посилять контроль за дотриманням законодавства з питань інформаційно–психологічної безпеки, з урахуванням соціально-політичної ситуації в країні.
 
Необхідність такого рішення особливо актуалізувалася у зв`язку із з заявками на отримання прокатного посвідчення на стрічки російського виробництва, нещодавно отриманих Держкіно: фільм “Біла гвардія” (режисер С. Снєжкін) та фільм “Піддубний” (режисер Г. Орлов).
 
Більшістю голосів експертів, які переглянули “Білу гвардію”, цей фільм було визнано як такий, що “демонструє зневагу до української мови, народу та державності”. А у картині “Піддубний”, присвяченій відомому професійному борцю, уродженцю України, на думку експертів, “спотворені окремі факти і переписані на користь Росії, тому в умовах війни, яку веде Росія проти України, цей фільм є інструментом інформаційної війни”.
 
Варто зауважити, що зокрема у фільмі “Піддубний” український спортсмен, уродженець міста Золотоноші на Полтавщині, показаний як російський. Крім того, як пише у журналі “Огонек” Андрій Архангельський: “Антиамериканізм і антизахідництво в цій картині теж класичні: і чергові сто п’ятдесят свідоцтв придумані саме для того, щоб довести просту думку – якою брехливою є Європа, якою продажною Америка, якою невинною і чистою є російська душа і що вони ніколи не зійдуться”.
 
Державне агентство України з питань кіно вважає, що, як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику в галузі кінематографії, має пильнувати національні інтереси в інформаційно-культурному просторі.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути