chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені заявили, що рання терапія не зупиняє ВІЛ

21 липня 2014 о 15:55

ВІЛ, потрапивши в тіло, вміє швидко створювати для себе захист, свідчать результати нового дослідження. Це зруйнувало сподівання на те, що рання терапія може вилікувати від вірусу, повідомляє ВВС. Україна.

Вважалося, що одне немовля вилікували від ВІЛу за кілька годин після народження, однак через роки вірус проявив себе.

Як показало дослідження над мавпами, опубліковане в журналі Nature, надійно захищені «вірусні резервуари» формуються ще до того, як ВІЛ можна виявити в крові.

За словами експертів, це відкриття їх «протверезило» і «вразило».

Резервуари ВІЛу в тканинах є величезною перешкодою на шляху до лікування.

Значний прогрес у розвитку антиретровірусних препаратів означає, що ВІЛ можна стримувати у кровоносній системі, таким чином наближаючи ймовірну тривалість життя пацієнтів до норми.

Однак, якщо припинити дію ліків, вірус вийде зі своїх резервуарів.

Учасники міжнародного дослідження працюють над тим, як змусити вірус залишити свої резервуари. Проте існує також сподівання, що рання терапія допоможе взагалі уникнути їхнього формування.

«Протягом кількох днів»

Під час експериментів макак-резусів заражали мавпячим еквівалентом ВІЛ – вірусом імунодефіциту мавп (ВІМ).

Після того їм давали приймати антиретровірусні ліки – через три дні або через два тижні після зараження.

Після шести місяців лікування припиняли, однак вірус повторно проявляв себе незалежно від того, як швидко починали антиретровірусну терапію.

Дослідники показали, що вірусні резервуари формувалися практично негайно після зараження.

Ден Баруш, професор медицини у Гарвардській медичній школі, каже: «Отримані дані свідчать про те, що вірусний резервуар створюється значно швидше після інфікування, ніж вважалося раніше. Ми виявили, що резервуар облаштовується в тканинах протягом перших кількох днів після зараження, ще до того, як вірус можна виявити в крові».

Непроникний резервуар

Раніше вважалося, що новонароджену дівчинку вдалося вилікувати від ВІЛ завдяки дуже ранньому лікуванню.

«Немовляті з Міссісіпі» давали препарати проти ВІЛ протягом перших 18 місяців її життя, а потім припинили лікування.

Спочатку вірус не повертався, і з'явилася надія, що вона повністю вилікувалася.

Проте минулого тижня стало відомо, що у дівчинки, якій нині чотири роки і яка вже близько двох років не приймала ліків, ремісія припинилася.

«Невтішні новини про вірус, який відновився в цій дитині, служать новим нагадуванням про необхідність зрозуміти природу раннього і непроникного вірусного резервуару, який формується дуже швидко після того, як людина заражається ВІЛ», — додав професор Баруш.

Кай Денґ та Роберт Силіциано з Медичної школи в Університеті Джона Гопкінса, що в Балтиморі, штат Мериленд, кажуть: «Хоча раннє лікування, можливо, і не убезпечує від створення резервуарів, є переконливі докази, що воно зменшує розмір резервуару».

Вони наголошують на важливій різниці між цими експериментами та людською ВІЛ-інфекцією, однак доходять висновку, що «для того, аби знищити ВІЛ-інфекцію, ймовірно, знадобиться новий підхід на додачу до раннього лікування».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути