chrome firefox opera safari iexplorer

5 несподіваних фактів про вегетаріанство

18 серпня 2014 о 12:25

Тема вегетаріанства триває! Пропонуємо вашій увазі маловідомі, але від цього не менш цікаві факти про вегетаріанство.

1. Вегетаріанство і веганство – це два різних види харчування

Веганство по суті можна назвати відгалуженням (або ж підвидом) вегетаріанства.
Якщо вегетаріанство забороняє вживання м’яса, то веганство є більш суворим і має більше гастрономічних заборон. Воно виключає будь-які продукти тваринного походження: молочні продукти, яйця, желатин, деякі види алкоголю, соди та цукру, іноді мед.

2. Вегетаріанства більше двох з половиною тисяч років

Відмова від м’яса – аж ніяк не модне віяння. Перші згадки про лакто-вегетаріанців були виявлені в Індії та Греції, і датуються вони 5 століттям до нашої ери. Тоді головною ідеєю такого харчування служили релігійні та філософські тенденції, які наказували утриматися від насильства над тваринами і перейти на більш помірний (можна сказати, миролюбний) раціон.

nmedia_shutterstock_108527423

3. Крім веганства, існує також безліч інших різновидів вегетаріанства

— лакто-вегетаріанство (лакторіанство) дозволяє вживання молочних продуктів, але виключає яйця.
— ово-вегетаріанство навпаки включає в своєму меню яйця, але забороняє молочні продукти.
— фрукторіанство в свому раціоні дозволяє виключно земні плоди: фрукти, овочі, горіхи, насіння.
— сироїдіння наказує вживати тільки ту їжу, яка не була оброблена термічно.
— буддійське вегетаріанство буває дуже різним. Подейкують навіть, що Будда дозволив своїм послідовникам вживати м’ясо за умови, що тварина померла ненасильницькою смертю.
— пескетаріанство дозволяє рибу і морепродукти.
— полотаріанство дозволяє біле м’ясо птиці (курку, індичку і так далі).
— поло-пескетаріанство включає в себе і рибу, і птицю.
— макробіотичне харчування складається в основному з цілісних зерен і бобових.
— йогічне або саттвічне харчування радить віддавати перевагу їжі, яка в індуїзмі втілює собою добрість – це класичні вегетаріанські продукти, які повинні бути обов’язково свіжими і для отримання яких ніхто не повинен був постраждати.
— джайн вегетаріанство, якого дотримуються послідовники давньої дхармічної релігії Джайнізму, робить упор на правилі «не нашкодь», тобто, виключає продукти, заради яких людина повинна піти на вбивство.

Jackiso_shutterstock_843707531

4. Адольф Гітлер був вегетаріанцем

Злощасний факт, яким м’ясоїди часто докоряють вегетаріанців. Рішення відмовитися від м’яса прийшло до Гітлера в 1931 році після самогубства його племінниці Гелі. Колишній любитель м’яса і пива, Адольф Гітлер виключив тваринні жири і білки зі свого раціону, після чого почав страждати частими болями в животі та іншими проблемами засвоєння їжі. Так що навіть з вегетаріанством у нього не все райдужно склалося.

5. Вегани – найчутливіші

Опубліковане на сайті plosone.org дослідження виявило цікавий факт. За допомогою МРТ вчені спробували визначити, чим відрізняються вегетаріанці і вегани, чий вибір був обумовлений етичними міркуваннями, від м’ясоїдів. У дослідженні взяли участь 20 м’ясоїдів, 19 вегетаріанців і 21 веганів.

Учасникам показували різні фотографії із зображенням сцен насильства над тваринами і людьми (у тому числі з вбивствами, тортурами, ранами і так далі). Ці фотографії чергувалися зі звичайними нейтральними пейзажами. У підсумку обстеження на МРТ показало, що вегетаріанці схильні більше співпереживати тваринам, м’ясоїди – людям. А ось вегани сильніше перших двох груп співчували і людям, і тваринам.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути