chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям радять їсти менше жиру і сідати на середземноморську дієту

18 лютого 2013 о 15:30

Міністерство охорони здоров'я України розробило та затвердило методичні рекомендації для консультування пацієнтів щодо основних принципів здорового харчування.

Як повідомила прес-служба МОЗ у понеділок, серед найбільш вивчених дієтичних підходів, покликаних зберегти здоров'я, виділяється дієта з низьким вмістом жиру, дієта для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморська дієта і вегетаріанська дієта.

Рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 г (еквівалент 2,3 г натрію). Зменшення кількості солі в дієті допоможе знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. «Усім без винятку слід споживати більше 300 грамів фруктів і 300 грам овочів щодня. Збільшення рівня їх споживання призводить до зменшення смертності від усіх причин, серцево-судинних захворювань та інсульту», — зазначають в міністерстві.

Замість рафінованих злаків рекомендується вживати цільнозернові, які містять значно більше харчових волокон: домінування рафінованих злаків призводить до набору зайвої ваги. Молоко та молочнокислі продукти з нормальним вмістом жиру радять замінити на знежирені. Слід споживати 500 — 700 мл (або більше трьох порцій) таких продуктів щодня.

Також радять значно обмежити споживання червоного м'яса, насичених жирів і технологічних продуктів з м'яса. Риба, птиця, бобові, горіхи, насіння, знежирені молочні продукти повинні рекомендуватися пацієнтам в якості основного джерела білка. Радять в міністерстві уникати вживання транс-жирів через суттєвий ризик атеросклерозу і інсульту.

«Сьогодні чотири класи хвороб — серцево-судинні, злоякісні пухлини, цукровий діабет, хронічні респіраторні — викликають більше 80% смертей у нашій країні і більше 70% всього тягаря хвороб. Тож постійне дотримання правил здорового харчування, звернення до профільного лікаря і дбайливе ставлення до власного здоров'я допоможуть уберегтися від численних ризиків в почувати себе здоровим», — підсумовують в МОЗ.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути