chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям радять їсти менше жиру і сідати на середземноморську дієту

18 лютого 2013 о 15:30

Міністерство охорони здоров'я України розробило та затвердило методичні рекомендації для консультування пацієнтів щодо основних принципів здорового харчування.

Як повідомила прес-служба МОЗ у понеділок, серед найбільш вивчених дієтичних підходів, покликаних зберегти здоров'я, виділяється дієта з низьким вмістом жиру, дієта для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморська дієта і вегетаріанська дієта.

Рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 г (еквівалент 2,3 г натрію). Зменшення кількості солі в дієті допоможе знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. «Усім без винятку слід споживати більше 300 грамів фруктів і 300 грам овочів щодня. Збільшення рівня їх споживання призводить до зменшення смертності від усіх причин, серцево-судинних захворювань та інсульту», — зазначають в міністерстві.

Замість рафінованих злаків рекомендується вживати цільнозернові, які містять значно більше харчових волокон: домінування рафінованих злаків призводить до набору зайвої ваги. Молоко та молочнокислі продукти з нормальним вмістом жиру радять замінити на знежирені. Слід споживати 500 — 700 мл (або більше трьох порцій) таких продуктів щодня.

Також радять значно обмежити споживання червоного м'яса, насичених жирів і технологічних продуктів з м'яса. Риба, птиця, бобові, горіхи, насіння, знежирені молочні продукти повинні рекомендуватися пацієнтам в якості основного джерела білка. Радять в міністерстві уникати вживання транс-жирів через суттєвий ризик атеросклерозу і інсульту.

«Сьогодні чотири класи хвороб — серцево-судинні, злоякісні пухлини, цукровий діабет, хронічні респіраторні — викликають більше 80% смертей у нашій країні і більше 70% всього тягаря хвороб. Тож постійне дотримання правил здорового харчування, звернення до профільного лікаря і дбайливе ставлення до власного здоров'я допоможуть уберегтися від численних ризиків в почувати себе здоровим», — підсумовують в МОЗ.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути