chrome firefox opera safari iexplorer

8 кращих продуктів, що піднімають настрій

19 серпня 2014 о 18:00

Якщо подумати, то посмішку на обличчі можуть викликати багато продуктів. Солодощі, апетитні сендвічі і арахісове масло – лише деякі з них. Виявляється, є їжа, яка не тільки доставляє смакову насолоду, але також стимулює роботу мозку і приносить фізичну насолоду. Коли потрібно привести себе в тонус, краще відмовитися від солодкого. Яким би чудовим не був його смак, високий вміст цукру викликає перепади настрою. Отже, ми радимо зупинити свій вибір на наступних продуктах:

Шпинат

У цій зеленій листяній рослині високий вміст вітаміну В, низький рівень якого пов’язують з депресією. Він допомагає організму виробляти серотонін – нейротрансміттер, який впливає на поведінку і настрій.

Kuttelvaserova_Stuchelova_shutterstock_52471888.thumbnail_600

Індичка

У індичці багато триптофану – амінокислоти, яка необхідна організму для вироблення серотоніну й мелатоніну, що регулюють настрій. Людський організм не виробляє триптофан природним шляхом, тому його необхідно отримувати з їжі. Крім індички, ця амінокислота міститься також в ананасах, сирі і лобстері.

Молоко

Молочні та вітамінізовані безлактозні продукти (соєве, мигдальне молоко і т. д.) містять багато вітаміну D, який підвищує вироблення серотоніну і знижує депресію. У 2008 році вченим вдалося встановити, що вітамін D пом’якшує деякі симптоми депресії.

photo_23357

Соя

Подібно до індички, соєві продукти (тофу й зелені соєві боби) багаті на триптофан. До того ж в соєвих бобах низький глікемічний індекс. Це означає, що вони не провокують різкого підвищення рівня енергії, запобігаючи можливе виникнення перепадів настрою надалі.

Лосось

Якщо ви не вегетаріанець, то кращий спосіб отримати денну норму омега-3 жирних кислот – вживати в їжу лососеве м’ясо. Вам не подобається ця риба? Тунець і оселедець також можуть похвалитися неабиякою кількістю цих елементів.

Tim_UR_shutterstock_113546473.thumbnail_600

Квасоля

У бобових, напр., у чечевиці, високий вміст білків, клітковини і заліза. Цей мінерал відіграє важливу роль в боротьбі з апатією і додає організму енергії.

кв

Банани

Цей фрукт – один з головних постачальників калію для людини. Крім того, він задовольняє потребу організму в триптофані. Британські вчені виявили, що жінки, що переживають депресію і мають низький рівень триптофану, мають більш високу ймовірність повернутися до неї. До того ж банани – відмінне джерело заліза.

03-Banan

Грецький горіх

Американські дослідники встановили, що після ін’єкції омега-3 жирних кислот настрій щурів підвищується. Волоські горіхи і мелене насіння льону (обов’язково повинно бути перемеленим, щоб організм міг увібрати поживні речовини) – їхні найкращі рослинні джерела.