chrome firefox opera safari iexplorer

Чи варто блокувати пропагандистські сайти?

08 серпня 2014 о 11:31

Служба безпеки пропонує заблокувати інтернет-ресурси, де пропагують війну, насилля та сепаратизм. Проте експерти застерігають: усі обмеження інформації необхідно прописувати і аргументувати в законодавстві. Інакше, зазначають вони, можна мимоволі зародити цензуру в інформаційному просторі.

Війна точиться не лише на сході України, а й в інформаційному просторі. Комісія з питань захисту суспільної моралі налічила кілька десятків сайтів, де розміщені заклики до війни, розколу країни та насилля. Серед них, наприклад, ресурси, де очільники бойових угруповань «ДНР» та «ЛНР» публікують контакти для мобілізації охочих воювати на їхньому боці. Аби заблокувати доступ українців до цих ресурсів, Служба безпеки звернулась із відповідним листом до Інтернет асоціації України.

«Враховуючи викладене, з метою унеможливлення розповсюдження інформації, що пропагує війну, просимо забезпечити обмеження доступу на території України до вказаних ресурсів», – зазначено в листі.

Проте експерти зауважують: блокування сайтів не вирішить проблеми інформаційної безпеки України. Натомість, переконана головний редактор сайту Media Sapiens Діана Дуцик, правоохоронні органи мають здійснювати контртерористичну діяльність у законодавчому полі. Зокрема, зауважує вона, слід порушувати кримінальні справи саме проти осіб, що здійснюють антиукраїнську пропаганду.

«Ми повинні віднайти чіткий баланс між питаннями інформаційної безпеки і свободи слова. Інформаційна безпека не означає цензуру, і не означає надмірну регуляцію. Особливо, у такі сфері як інтернет», – додала вона.

Слід розрізняти пропаганду та інформацію

Головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська переконує: перш ніж щось забороняти, слід провести експертизу. За словами експерта, журналістам часто дорікають, що вони цитують сепаратистів. Проте, зазначає Котюжинська, далеко не кожне повідомлення про очільників так званих «ЛНР» чи «ДНР» є пропагандою.

«Мені дуже подобається той приклад, коли наводили слова одного з лідерів терористичної організації про те, що якщо не надійде допомога, то їм залишилося два дні. От це важлива інформація для нас з вами, для усіх? Щоб розуміти їхні наміри? Так, важлива!», – зауважила експерт.

Експерти застерігають, що необдумані блокування можуть навіть популяризувати пропагандистські ресурси. Зокрема, розповідає голова правління Інтернет асоціації України Тетяна Попова, на деяких сайтах, що потрапили до переліку, навіть опублікували згаданий лист від Служби безпеки. Таким чином, розповіла експерт, автори ресурсів вихваляються, що правоохоронці високо оцінили їхню пропагандистську майстерність.

Водночас Експерти погоджуються з тим, що для перемоги в інформаційній війні слід розробити комплексний підхід, а не лише блокувати окремі сайти.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути