chrome firefox opera safari iexplorer

Холодний сезон: чи допоможе Україні реверс газу?

18 серпня 2014 о 13:01

Київ – Словаччина розпочала тестувати газогін, який у вересні має постачати блакитне паливо з ЄС до України. В уряді та в парламенті вважають, що це дасть змогу провести опалювальний сезон, за умови, що всі споживачі будуть економити газ. Експерти впевнені, що словацький реверс поліпшить перспективи опалювального сезону, однак у квартирах все одно буде холодніше ніж торік, якщо не утеплюватися та не використовувати альтернативних джерел опалення.

Першого вересня має розпочатися реверсне постачання природного газу зі Словаччини до України, оскільки технічна підготовка газогону Вояни-Ужгород завершилася і починається його тестування. Про це повідомляє словацький газотранспортний оператор Eustream. Проте, що є домовленість розпочати комерційний реверс газу зі Словаччини в кінці липня заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Спочатку потік газу становитиме 3 мільярди кубометрів, з березня 2015 року він сягне 10 мільярдів, заявив представник словацької компанії Eustream Ваграм Чугурян.

«Нафтогаз» офіційно повідомляє, що закінчив підготовчі роботи для початку реверсу на своїй ділянці газогону. За підрахунками експертів, у середньому Україна споживає близько 50 мільярдів кубометрів газу на рік, більше половини цього обсягу вона донедавна купувала в Росії, решту – видобувала. З червня російський «Газпром» припинив постачання блакитного палива Україні після відмови її уряду платити за нього більшу ціну, аніж була за часи президентства Віктора Януковича.

Урядова постанова про забезпечення населення та підприємств газом до кінця наступного опалювального сезону визначає, що в разі економії в усіх сферах Україна має вкластися в 30,23 мільярдів кубометрів блакитного палива з жовтня по квітень. Половина цієї кількості є в підземних газових сховищах, частину – можна буде видобути, однак Україні все одно бракуватиме від півтора до семи мільярдів кубів газу, повідомив Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. За його словами, Україна вже отримує реверсний газ з Польщі та Угорщини, але цей обсяг нині не перевищує двох мільярдів кубів на рік, тому саме словацький реверс має стати вирішальним.

Позитивно оцінюють новину про початок тестування словацько-українського газогону в парламентському комітеті з палива та енергетики. Однак заступник керівника комітету свободівець Олександр Мирнийзаявив Радіо Свобода, що одного лише забезпечення реверсу для тепла в оселях буде недостатньо.

«Не вистачить словацького реверсу газу, якщо не будемо споживати ощадно. Якщо комунальники не почнуть негайно утеплювати під’їзди, унеможливлювати втрати тепла – нічого не вийде. Російське лобі в Словаччині дійсно є, однак нині лобісти не заважатимуть реверсу, сидітимуть тихо – бо їхні дії явно суперечитимуть загальній позиції ЄС».

За словами Мирного, Україна продовжує наповнювати газові сховища, за рахунок діючих напрямків реверсу та власного видобутку. Тож нині в українських підземних сховищах – 15,5 мільярда кубів газу, тоді як наприкінці липня його було на мільярд кубів менше, свідчить статистика «Нафтогазу».

В уряді, в парламенті та в експертному середовищі вважають малоймовірним сценарій, за яким постачання газу з Росії поновиться до наступного літа. Навіть колишній регіонал Микола Рудьковський, який є прихильником повернення до російського газу, заявив з трибуни парламенту, що Україна не отримає ані кубометра блакитного палива з Росії після ухвалення 14 серпня закону про участь в управлінні ГТС західних компаній.

Проросійський політик, керівник проекту «Український вибір» Віктор Медведчук також висловлює упевненість, що реверс з ЄС Україні не допоможе.

Українцям можуть допомогти ЄС, економія газу і погода – експерти

Опалювальний сезон в Україні залежить від низки факторів, від обсягів реверсу до погоди, заявив у коментарі Радіо Свобода енергетичний експерт, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

«Нині ми можемо розраховувати на малий реверс зі Словаччини, це до 8 мільярдів кубометрів на рік (до квітня – близько 3 мільярдів), тоді як великий реверс, до 20 мільярдів кубометрів газу на рік, можливий лише наступного року, в разі реконструкції словацького газогону. Малий реверс підвищить енергетичну стійкість України, але повною мірою не позбавить нас зимових проблем. Дефіцит газу буде. Але малий реверс – краще, ніж нічого».

Михайло Гончар наголошує, що лобі російського «Газпрому» намагатиметься перешкодити отриманню Україною реверсного газу, в тому числі через погрози європейським операторам. За його словами, за умови великих тривалих холодів витрати газу зростуть, а реверсне паливо – подорожчає. За умови теплої зими опалення у великих містах буде відносно стабільним, однак в квартирах українців все одно буде холодніше, ніж торік, прогнозує експерт. Він вважає, що і держава, і прості громадяни мають до зими максимально подбати про альтернативне опалення – з використанням місцевих ресурсів: вугілля на сході, дров – на півночі та заході, електроенергії – в інших регіонах. Вкрай важливим Михайло Гончар вважає утеплення будинків до зими.

Задля накопичення газу на зиму великі українські міста тимчасово відмовилися від гарячої води. Водночас міський голова Києва Віталій Кличко обіцяє, що кияни отримають гарячу воду вже у вересні.

Тим часом  український уряд передбачив кошти на реконструкцію електромереж та на переоснащення котелень. Про це за результатами засідання уряду 13 серпня повідомив міністр Кабміну Остап Семерак. За його словами, окрема урядова постанова, передбачає використання 500 мільйонів гривень на переоснащення котелень з газових котлів на котли для інших видів палива.  Ця ж постанова передбачає компенсацію кредитних відсотків громадянам, які встановлюють замість газових котлів інші прилади опалення.

 

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути