chrome firefox opera safari iexplorer

Українські туристи змінюють Європу на Грузію

14 серпня 2014 о 12:37

Відпочиваючі економлять і більше не бояться війни в Ізраїлі

Ситуація в країні вплинула на бажання українців їздити на відпочинок за кордон: через збільшення курсу євро наші співгромадяни все рідше обирають для відпочинку європейські країни, віддаючи перевагу подорожі у більш доступні Грузію і Туреччину.

ЗАВАЖАЄ ВАЛЮТА. «Після стрибка долара і євро в квітні організований туризм з України в європейському напрямку впав на 40%. В першу чергу — в Іспанію, Італію та Грецію», — говорить гендиректор великого європейського турагентства Володимир Щупак. Рідше стали вибирати і Угорщину, розповідає директор інформбюро «Угорський туризм» при посольстві Угорщини в Україні Світлана Кабиш: «Ми чекали падіння ще на початку року, через Майдан і політичну нестабільність. Але вийшло навпаки: в січні, лютому і березні українців в нашу країну приїхало більше. А спад турпотоків пішов тільки в квітні — коли просіла гривня. Станом на травень кількість туристів з України, порівняно з минулим роком, впала на 28%. Наприклад, у травні 2013-го до нас приїхали 74 тисячі туристів, в травні 2014-го — 40 тисяч. Одночасно відбулася переорієнтація: поїздки в Будапешт впали на 50%. А на курорти подешевше, розташовані ближче до України, навіть зросли на 2%».

ДО ПОБРАТИМІВ. Замість Європи українці вибирають більш доступні Грузію та Ізраїль. За словами посла Грузії в Україні Георгія Закарашвили, «за 6 останніх місяців туристів, у порівнянні з минулим роком, приїхало на 25%, або на 12 тисяч більше (62 тисячі українців)». А ось приплив українських туристів до Туреччини, який зростав з року в рік, у цьому році залишився на колишньому рівні, каже аташе з питань культури та інформації посольства Туреччини в Україні Берат Йилдиз: «У нас був стабільний приріст: 630 тисяч українців, що відвідали Туреччину в 2012 році, 750 тисяч — у 2013-м. Однак, станом на липень, ми залишилися на рівні минулого року. Але до кінця року прогнозуємо зростання, хоч і невелике».

Більше став залучати українців Ізраїль, запевнила нас аташе з туризму посольства Ізраїлю в Україні Лариса Самойлович: «станом на липень, у нас на 16% туристів з України більше, ніж у минулому році. Це тому, що українці більше не лякаються війни в Ізраїлі, ми навіть стали краще один одного розуміти. Ще одна приємна тенденція: 50% українців, які до нас їздять, потім повертаються. Та й з документами легше: адже оформляти візу для поїздки в Ізраїль не потрібно».

«Людей відлякують візи»

Від поїздок в інші країни відлякує українців ще й необхідність оформляти візи. «Ми довго боролися за скасування віз до Ізраїлю. І відразу збільшився турпотік: у 2011 році до нас приїхало на 51% українців більше», — каже аташе з туризму посольства Ізраїлю Лариса Самойлович. Гендиректор турагентства Володимир Щупак підкреслює: «Коли віза коштує 60-65 євро, а євро зросло на 10%, при ціні на поїздку від $500-600, це серйозний бар'єр». «Справа не тільки у візах, — вважає президент Асоціації турбізнесу України Олександр Новіковський. — Україна для ЄС — все ще країна 3-го світу. До людей презирливо ставляться в консульствах, грубіянять. І тільки зараз починає змінюватися ставлення».

Джерело: visti.pro
Розділи: Туристичні новини

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути