chrome firefox opera safari iexplorer

Українці сплачуватимуть кредити за збільшеними ставками

28 серпня 2014 о 16:44

Українцям з 1 вересня почнуть підвищувати ставки за дрібними кеш-кредитами і картковими позиками.

Відповідне повідомлення своїм клієнтам нещодавно розіслав Приватбанк (на який припадає 17,9 млн карток із 35 млн штук, випущених усією банківською системою України). Фінансисти впевнені, що це тільки початок і слідом за Приватбанком відсотки підвищуватимуть і інші фінустанови, пишуть «Вести».

«На 0,5% на місяць будуть підвищені відсотки за роздрібними кредитними продуктами і картами класу Gold. Але тільки по тих траншах, які клієнти візьмуть з початку вересня. На ті кредитні ліміти, які використовувалися людьми до 31 серпня, буде нарахована стара ставка», – розповів перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський.

«Деякі банки цілком можуть піти шляхом підвищення ставок за картковими кредитними лініями, оскільки це беззаставний і високоризиковий кредитний продукт», – зазначив радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький. Параметри подорожчання прогнозують різні – від 0,5 до 1% на місяць, тобто від 6 до 12% річних. «Зараз вартість карткових кредитів коливається в широкому діапазоні – 30-42% річних. Вона трохи збільшувалася на початку літа, схожа тенденція спостерігається й зараз. Це пов’язано з подорожчанням ресурсів (підвищенням ставок за депозитами), зі збільшенням попиту», – пояснила начальник управління споживчого кредитування Укрінбанку Ірина Жук.

Кількість банків – кредиторів населення з початку року скоротилася з 50 до 20-25. Ті ж, хто продовжив фінансувати людей, різко скоротили максимально допустимі суми позик – з 10-20 тис. грн до 2-5 тис. грн (дуже рідко можна зустріти кредитні ліміти на рівні 10 тис. грн). Через це, а також і через різке погіршення добробуту українців останнім часом різко виріс попит на нові кредити.

«Клієнти, що одержали відмову в кредитуванні, або ті, кому обнулили кредитні ліміти, зараз звертаються до інших банків. Але фінустанови не дуже охоче відкривають нові кредитні ліміти – роблять це обережно і в значно менших обсягах», – роз’яснив ситуацію начальник центру маркетингу і прямих продажів споживчого кредитування УкрСиббанку BNP Paribas Group Григорій Бакланов. Так що отримати банківський кредит, навіть після подорожчання, людям буде непросто.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство