chrome firefox opera safari iexplorer

10 міфів про депресію

11 вересня 2014 о 11:19

Депресія — це поширений психічний розлад, що характеризується «депресивною тріадою»: зниженням настрою, втратою здатності переживати радість, порушеннями мислення, при депресії знижена самооцінка, спостерігається втрата інтересу до життя і звичної діяльності

Міф №1. Якщо мені сумно — у мене депресія. 

Печаль швидкоплинна і тимчасова.

Депресія — хронічний стан. 

У той час як непереборне відчуття печалі часто є симптомом депресії, це не одне і те ж. Печаль може бути викликана спогадами або змінами у звичному плині життя. 

У разі, коли печаль є симптомом депресії, вона не проходить сама по собі. Люди з депресією можуть відчувати себе спустошеними, апатичними, тривожними і напруженими щодо всього, що вони роблять. 

Це робить їх повсякденне життя неймовірно важким та болісним. 

Міф №2. Депресія — це ознака душевної слабкості. 

Це клеймо є однією з головних причин, чому так багато людей вирішують страждати мовчки, і не звертаються за допомогою. 

Депресія являє собою комплекс психічних розладів, які впливають на людину біологічно, а також у психологічному та соціальному плані, але не дискримінує. 

У всякому разі, людина бореться зі своїм невтішним станом щодня, заслуговує поваги, розуміння і допомоги. Пам'ятайте, це може статися з кожним. 

Міф № 3. Депресію викликають травматичні життєві події. 

У той час як певні обставини можуть спровокувати депресивні епізоди, не можна говорити, що в депресія і складні життєві ситуації завжди пов'язані. 

Зрозуміло, що втрата близької людини, розлучення вибивають з колії життєві події змушують людей відчувати себе сумно, самотньо і порожньо. Це нормально. 

Але якщо люди знаходяться в депресії більше двох тижнів без вагомої причини, а також, якщо це стан повторюється час від часу, необхідно звернутися до фахівця. 

Міф №4. Це не справжня хвороба. 

В той час як симптоми депресії складно розпізнати і не існує жодного лікування для всіх, депресія є серйозним захворюванням. 

За даними клініки Майо, люди з депресією дійсно мають фізичні зміни в їх мозку. 

В їх організмі відбувається дисбаланс нейромедіаторів і гормонів. 

Депресія, як і багато хвороб, впливає на людини на всіх рівнях: від настрою і думок до їх фізичного існування. 

Міф №5. Це все лише в твоїй голові. 

Емоційний стан є найпоширенішим проявом депресії, але далеко не єдиним. Часто люди, які страждають від депресій, борються з різними недугами по всьому тілу. 

На підтвердження цього наводимо дані Національного інституту психічного здоров'я, згідно з яким депресія може виявлятися у вигляді втоми, безсоння, незвичайних змін в апетиті, хронічних болях у м'язах, біль у грудях. 

Міф №6. Справжні чоловіки не впадають у депресію. 

Багато хто вважає, що раз за статистикою жінки схильні до депресії в два рази частіше, значить, чоловікам це не загрожує. 

Але сумна статистика говорить про зворотнє: число самогубств серед цієї категорії населення (чоловіки середнього віку) зростає з кожним роком. І більшість з них може бути пов'язане з депресією. 

Депресія у чоловіків проявляється інакше, ніж у жінок, тому суспільство рідко помічає чоловічу депресію. 

Сильна стать, боячись здатися менш мужнім, сильним і стабільним, відчувають труднощі з вираженням своїх почуттів і не можуть попросити про допомогу. 

Міф №7. У вас буде гарантовано депресія, якщо вона була у ваших батьків. 

Раніше так вважалося, але багато сучасні дослідження свідчать, що існує невеликий ризик отримати генетичну схильність до депресії, але він становить лише 10-15%. 

Міф №8. Антидепресанти — це все, що потрібно, щоб відчувати себе краще. 

Антидепресанти є лише частиною лікування. Для досягнення найкращих результатів лікарі радять комбінувати медикаментозне лікування з психотерапією. 

Міф №9. Ви будете пити таблетки до кінця життя. 

Досвідчені лікарі експериментують з усіма варіантами лікування, щоб переконатися, що їх пацієнти отримують допомогу, яка їм підходить і рано чи пізно вилікує їх повністю. 

Міф №10. Розмови про цей стані роблять тільки гірше. 

На жаль, депресію практично неможливо вилікувати самостійно. Тому й доводиться говорити про неї. 

В даному випадку, краще відкинути стереотипи про депресії та звернутися за допомогою або поговорити з близькою людиною, якщо симптоми депресії проявляються. 

Потрібно бути делікатним і не погіршувати стан людини. Надайте підтримку своїм близьким або подбайте про себе. Депресія — це серйозно.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути