chrome firefox opera safari iexplorer

Більше 8 тисяч маленьких киян не мають місця в дитсадку

24 вересня 2014 о 14:47

Понад 8 тисяч дітей у Києві залишаються без місця в дошкільному закладі. Такими є дані адміністрації столиці. При цьому електронна черга не спрощує батькам улаштування малечі в дитсадок, повідомляє Радіо Свобода. 

За словами мам і тат малюків, доводиться, як і раніше, домовлятись із директорами закладів й платити «благодійні внески». А київська влада у відповідь запевняє: місця для всіх діток не вистачить у будь-якому разі.

На зміну «килимовим» домовленостям із директорами дитсадків мала прийти електронна черга. Таке нововведення запровадили кілька років тому. Передбачалось, що батьки дітей дошкільного віку мають заповнювати спеціальну форму в інтернеті, почекати кілька років та обрати серед кількох дитсадків, куди піде їхнє маля.

Молода мама Олександра, що пройшла крізь всі терні, аби влаштувати свою дитину в дитсадок без хабарів, розповідає: електронна система працює не до кінця. За її словами, одна з проблем полягає в тому, що батьки до останнього моменту не знають, чи потрапить їхнє чадо в обрану групу. Одна з причин такої непевності – пільговики та їхні особливі права при влаштуванні. Діти з особливими правами мають змогу обійти загальну чергу та потрапити до бажаної групи в обхід. Саме таким чином дочку Олександри, яка намагалась влаштуватись на загальних правах, виключили зі списку в останній момент.

«Я дивлюся в січні – вона потрапляє, а в квітні, коли формуються групи – вона вже не потрапляє в садочок. Тому що приходить людина-пільговик, там у спеціальному віконечку, коли заповнюється ця електронна черга, пишеться, що є пільга – і дитина автоматично піднімається нагору. Тобто, якщо я в кінці черги – мене викидає», – розповідає вона.

Молода мама: на десяток «простих» дітей – 16 пільговиків

Молода мама, прагнучи влаштувати дитину, завчасно зареєструвала її в електронній черзі та дотрималась усі процедурних норм. Втім, каже, на практиці виходить, що саме завідувачка формує остаточний список дітей, котрі потраплять до групи, із тих, хто вже є в електронній черзі.

«Вона каже: ви розумієте, у нас в групі виявилося 16 пільговиків. Тобто, набирається група 25 людей – десяток «простих людей» і 16 пільговиків», – каже жінка.

За словами Олександри, електронна система гарно працює лише в теорії. Натомість, аби твоя дочка чи син дійсно потрапили до дитсадка, доводиться іти з особистим проханням до завідувачки.

«Нам завідувачка казала: нам треба, щоби ви оплатили меблі, ми платили великий внесок на ФОПівський рахунок, не напряму їй», – каже Олександра.

Дитина Олександри хворіє, тож її вдалось влаштувати в садочок санаторного типу за медкарткою. Мама рада, що тему дитсадка нарешті можна закрити, адже для батьків це додаткова стаття витрат. За її словами, щоб обійти електронну чергу в передмісті Києва просять «від 1500 до 12 000 гривень».

«Беремо стільки в дитячі садки, скільки поміщається ліжок, столиків, стільчиків»

У Києві є всього 551 дитсадок, де навчаються понад 105 тисяч дітей. Це надто мало для мегаполісу, адже на 100 реальних місць є 122 дитини. Про це Радіо Свобода розповіла начальник відділу дошкільної і позашкільної освіти Київської міської державної адміністрації Наталія Резенчук.

За словами Резенчук, понад 8 тисяч дітей залишаються без місця в дитсадку, а електронна система цю проблему вирішити не може.

«Беремо стільки в дитячі садки, скільки поміщається ліжок, столиків, стільчиків. Щоб забезпечити чергу в 8 тисяч дітей треба побудувати 40 нових дитячих садків. Звичайно, що в короткі строки це зробити неможливо», – каже вона.

За словами Резенчук, 40 нових дитсадків – це мінімум, а в ідеалі в Києві має з’явитись майже 90 нових закладів. Аби наблизитись до цього числа, обладнують нежитлові кімнати в дитсадках, які вже діють. Окрім того, відкривають групи для дошкільнят при школах. Таким чином, будівництво нових дитсадків – останній, найдорожчий метод.

Про хиби електронної системи київська влада знає, каже Резенчук. Утім радить батькам вирішувати самостійно і без огляду на тиск, чи дійсно вони хочуть давати внесок завідувачам дошкільного закладу.

Цього року в місті запланували ввести в експлуатацію 3 новобудови: в Дарницькому районі, Дніпровському і Оболонському, повідомили в Київській адміністрації.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути