chrome firefox opera safari iexplorer

Гостиний двір хочуть перетворити на Музей історії Києва

25 вересня 2014 о 11:40

Столична влада має намір перенести Музей історії Києва у Гостиний двір.

Про це заявила заступник голови КМДА Ганна Старостенко, повідомляє сайт мерії.

«Комісія Київради з питань культури та туризму підтримала пропозицію щодо музеєфікації Гостинного двору шляхом створення в ньому Музею історії міста Києва», — сказала Старостенко.

Вона нагадала, що Музей історії Києва втратив приміщення ще у 2004 році, коли Кловський палац, де він знаходився, було передано в користування Верховному суду.

«У 2012 році Музею була передана будівля на вулиці Богдана Хмельницького, 7. Втім, площа приміщення – близько 2 тисяч квадратних метрів – дозволяє розмістити лише 2,5 тисячі експонатів музейного фонду», – пояснила чиновник.

За словами Cтаростенко, для розміщення всієї експозиції Музею, а це 250 тисяч експонатів, необхідно приміщення площею не менш ніж 6 тисяч квадратних метрів.

«Тому площі Гостиного двору, яка складає близько 9 тисяч квадратних метрів, вистачить для розміщення не лише фондів музею, а й інших історико-художніх об’єктів», – зазначила вона.

Старостенко додала, що нині Гостиний двір знаходиться на балансі Фонду держмайна, тому столична влада проситиме передати будівлю в комунальну власність міста. 

Як відомо, Гостинний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році.

Постановою Кабінету міністрів №1380 від 15 серпня 2011 року Гостинний двір було виведено з Державного реєстру пам`яток архітектури.

26 квітня 2012 року Київрада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» на Контрактовій площі, 4, у Подільському районі для реконструкції будівлі Гостинного двору під торговельно-офісний центр.

20 вересня 2012 року Київрада передала «Укрреставрації» в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою.

Це рішення обурило столичних активістів, тому вони розпочали у Гостиному дворі акцію протесу.  

3 серпня 2012 року президент Віктор Янукович виключив Гостиний двір з Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

14 січня 2013 року Попов повідомив, що за рішенням Міністерства культури Гостинний двір та ще 30 будинків історичного Подолу набули правового статусу комплексу пам’яток містобудування місцевого значення. За його словами, тепер Гостинний двір буде не реконструйовано, а реставровано.

Тривалий час на території Гостинного двору діяла «Гостинна республіка» – культурний проект, організований захисниками пам'ятки. Однак вранці 18 лютого 2013 громадських активістів витіснили з Гостинного двору.

Вдень того ж дня на території Гостинного двору трапився новий конфлікт, коли народні депутати й активісти намагалися пройти всередину будівлі.

Представники ВО «Свобода» заявила, що міліція і «Беркут», застосовуючи спецзасоби, побили й затримали кількох депутатів від «Свободи» та активістів.

Окружний адміністративний суд Києва 21 лютого заборонив партії ВО «Свобода» проводити будь-які акції та встановлювати намети на території Гостинного двору і на прилеглій до будинку території.

2 березня 2013 року громадські активісти організували мітинг-концерт на захист Гостинного двору.

Наприкінці квітня 2014 року в. о. київського міського голови ВолодимирБондаренко запевнив, що Гостиний двір буде повернуто у власність міста, так само, як і книжковий магазин «Сяйво», Будинок актора, Центр серця та стадіон «Старт».

24 червня Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Київради про виділення землі забудовнику Гостиного двору під протиправну реконструкцію будівлі. 

Водночас Земельна комісія Київради не підтримала винесення на голосування депутатів міськради питання про повернення Києву Гостинного двору.

29 червня київський міський голова Віталій Кличко доручив провести громадські слухання щодо подальшої долі Гостинного двору. 

Нині Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з середини зими. Експерти кажуть, що пам'ятка може не пережити наступну зиму. 

На консервацію будівлі потрібно 3 мільйони гривень.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути