chrome firefox opera safari iexplorer

З 2015 року з українців можуть почати стягувати пеню за комунальні борги

04 вересня 2014 о 17:30

Встановлення пені для споживачів у разі невчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу може набути чинності з 1 січня 2015 року, у разі ухвалення нової редакції Закону «Про житлово-комунальні послуги».

Про це сказала начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону України Наталія Хоцянівська, передає прес-служба відомства.

Вона нагадала, що норма щодо стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві.

«Статтею 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що одним із зобов’язань споживача є «у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах». Проте розмір та порядок нарахування пені законодавчо не визначено», – сказала Наталія Хоцянівська.

Вона зазначила, що законопроект № 4563а – нова редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який вже зареєстровано у Верховні Раді, передбачає таку пеню в розмірі 0,1 % суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100 % загальної суми боргу. При цьому пеня за кожний місяць нараховується окремо. Тобто за один повний місяць розмір пені може досягати 3%.

«Для прикладу: при виникненні у споживача заборгованості у розмірі 100 грн на місяць йому буде нараховано пеню у розмірі 3 гривень», – пояснила Наталія Хоцянівська.

Вона нагадала, що у разі прийняття згаданого закону він вступить в дію з 1 січня 2015 року.

Більш дієвим механізмом щодо зменшення розміру заборгованості громадян за спожиті житлово-комунальні послуги Наталія Хоцянівська вважає розроблений Мінрегіоном проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію».

«Законопроектом передбачається, що суми заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, що утворилися станом на 1 січня 2014 року підлягають реструктуризації шляхом розстрочення їх сплати строком до 60 місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації», – пояснила Наталія Хоцянівська.

За її інформацією, пропонується, що громадяни укладатимуть з виконавцями житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості.

При цьому загальна сума платежів не повинна перевищувати 25 % доходів працюючих громадян і 20 % – пенсіонерів та осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

Зараз, за інформацією Наталії Хоцянівської, цей законопроект проходить погодження з центральними органами виконавчої влади.

Джерело: Zik.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути