chrome firefox opera safari iexplorer

Розпочата робота по створенню першої української дейзі-бібліотеки

22 жовтня 2014 о 17:29

Вперше в Україні з 22 по 28 жовтня буде проведено семінар «Перша українська дейзі-бібліотека» в рамках започаткованого Міністерством культури України проекту «Взаєморозуміння».

«Дейзі» – це особливо зручний для користувачів із вадами зору формат, оскільки він має функцію навігації аудійованою книжкою: повністю незряча людина спроможна протягом декількох секунд віднайти будь-який потрібний їй розділ, параграф, сторінку в такій аудіокнижці, повідомляє прес-служба Мінкульту.

Семінар з проводиться з метою ознайомлення працівників публічних бібліотек з форматом «дейзі», його перевагами, технічними і програмними засобами створення дейзі-книг, проведення майстер-класів і залучення бібліотекарів до створення в Україні першої дейза-бібліотеки.

Семінар пройде у містах Рівне, Мукачево, Хуст, Херсон.

Проведення такого семінару дасть можливість знайти взаєморозуміння та налагодити співпрацю в частині впровадження інноваційних європейських технологій і розширення вітчизняного ринку соціокультурних послуг для користувачів бібліотек з особливими потребами.

Семінар проводить за участі Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» та представників академії «Svefi» (Швеція).

У червні цього року восьмеро незрячих з України вже відвідали Швецію для освоєння процесу виготовлення книг у форматі дейзі, тобто для незрячих. Зараз кількість незрячих, які працюють над створенням першої української дейзі-бібліотеки, сягнула 20 осіб. Вони вже виготовили близько 400 дейзі-книг.

Кінцева мета проекту – розробити й укомплектувати першу українську дейзі-бібліотеку, яка міститиме 2000 книг, у спеціальному форматі, який має зручну навігацію і є доступним і для зрячих, і для незрячих користувачів.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути