chrome firefox opera safari iexplorer

Фото Святогірської лаври перемогло у міжнародному конкурсі «Вікі любить пам’ятки»

26 грудня 2014 о 17:39

Міжнародне журі найбільшого у світі фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» оголосило десятку переможців. У більшості країн конкурс тривав із 1 по 30 вересня 2014 року. Понад 9 тисяч фотографів завантажили під вільною ліцензією на Wikimedia Commons понад 321 тис. фотографій історичних будівель, пам’ятників та об’єктів культурної спадщини з 41 країни, щоб використовувати їх у статтях Вікіпедії та інших проектах, що працюють над поширенням вільних знань.

Цьогоріч головний приз отримала фотографія із зображенням Святогірського монастиря (Донецька область, Україна), сфотографована Костянтином Брижниченком, повідомляє офіційний сайт конкурсу.

Перша письмова згадка про монастир датується 1526 роком. У 1624 році монастир було офіційно визнано Святогірським Успенським Монастирем. Перед Першою світовою війною в монастирі мешкало близько 600 монахів. Протягом 1930-их його було зруйновано радянською владою, разом з іншими численними релігійними пам’ятками на території усього Радянського Союзу. Сьогодні монастирська община нараховує більше 100 людей, кількість яких зростає щороку.

Переможець отримає стипендію на переліт та проживання у Мексиці, задля участі у Вікіманії — міжнародній конференції руху Вікімедіа, яка проходитиме у липні 2015 року у Мехіко.

Відповідно до Книги рекордів Гіннеса, «Вікі любить пам’ятки» є найбільшим у світі фотоконкурсом. У цьому конкурсі учасники мали сфотографувати пам’ятки в країнах-учасницях та завантажити їх на Вікісховище, зробивши можливим використовувати фотографії для ілюстрування статей Вікіпедії про ці пам’ятки та інші теми.

“З більш ніж одним мільйоном вільних зображень пам’яток спадщини з усього світу, «Вікі любить пам’ятки» сьогодні є одним з найважливіших історичних проектів,” каже Дерор Лін, міжнародний координатор змагання. “Рік за роком, волонтери документують сотні тисяч пам’яток спадщини з усього світу та завантажують зображення до Інтернету під вільною ліцензією на користь нинішнього та наступних поколінь. Ці люди виявляють велич різноманітності та культури своїх країн.”

Конкурс організовано у 41 країні-учасниці, кожна з яких зосереджена на своїх національних пам’ятках з власними призами. Цього року кожна країна-учасниця представила 10 номінантів міжнародному журі, яке обрало зображення-переможця конкурсу. Серед держав, які приймали участь у заході, вперше з’явились Албанія, Ірак, Ірландія, Косово, Ліван, Македонія, Пакистан та Палестинська автономія.

Конкурс уперше було організовано у 2010 році в Нідерландах, тоді було зібрано 12 500 зображень голландських пам’яток. Протягом останніх чотирьох років більше 1,1 млн. зображень було представлено на конкурсі.

2014 Wiki Loves Monuments Winners:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gare_du_Nord_December_2013.jpg

  • 3-є місце — Колишній торговий порт містечка Євік на березі Ульсфйорду, район Тромсе, Норвегія, автор фото — Сірі Улдаль (7-е місце у норвезькому конкурсі)
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jøvik_handelssted_04.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jøvik_handelssted_04.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alte_Batzenalpe_2014_Interior_06.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:מבצר_מונפורט_בזריחה.JPG

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St_Michael%27s_Mount_II5302_x_2982.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tower_Bridge_at_Dawn.jpg

  • 8-е місце — Вентилі вікторіанської епохи в лазні «Вікторія», Манчестер, Велика Британія, автор фото — RevDave (8-е місце в британському конкурсі)
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Victorian_Valves.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Victorian_Valves.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teatro_Romea_Interior.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iglesia_de_San_Pedro,_Teruel,_España,_2014-01-10,_DD_11-12_HDR.JPG

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути