chrome firefox opera safari iexplorer

Каламондин, ічандарин, клементин – що ви знаєте про мандарини?

23 грудня 2014 о 17:02

Якось так сталося, що кожного року першою ознакою наближення свята для нас стають мандарини. Вони з’являються в усіх магазинах, ваблять нас яскравою шкіркою і шаленим ароматом. Але варто спробувати одну мандаринку, як весь пакет умить порожніє. Чому так трапляється?

Спершу з’ясуймо, що таке «мандарини».

Мандарин – це плід цитрусового чагарнику. Але не все, що продається у наших супермаркетах, це мандарини. Здебільшого це гібриди:

• Мандарин + грейпфрут = танжерин (більш дрібний апельсин, легко чиститься )
• Мандарин + апельсин = тангора (яскраво-помаранчева м’якоть, солодкий смак, плеската форма)
• Мандарин + дикий лимон = цітрандарин (кислуватий смак)
• Мандарин (сацумскій) + ічанг = ічандарин (теж кислий, але маленьких розмірів)
• Мандарин + кумкват = каламондин (дуже дрібні мандарини)
• Мандарин + апельсин-корольок = клементин (дуже солодкі. Найпоширеніші)

Чому ж багато хто з нас так любить цитрусові? Відповідь проста: вони дуже корисні, тому організм і вимагає!

Корисні властивості:

• Джерело вітаміну С, а також магнію.
• Хороший засіб від набряків.
• Знижують рівень цукру в крові – корисні при діабеті.
• Ефірна олія цього цитрусового піднімає настрій.
• Це натуральні ліки від жару.
• Покращують обмінні процеси в організмі й апетит.
• При застуді відвари зі шкірки мандаринів позитивно впливають на відхаркувальні процеси.
• Із косметичною метою плоди можна застосовувати при шкірних захворюваннях.

Але слід пам’ятати, що є винятки з правил. Наприклад, вагітним можна з’їдати лише 1-2 мандаринки на день, а якщо більше – це стане причиною діатезу у майбутнього чада. А ще вживання цих фруктів у значних кількостях небажане тим, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит у стадії загострення, виразка, коліт і т.д.)

Цікаво: в 1 кілограмі цих фруктів – 380 калорій (тобто приблизно 38 калорій в 1 мандаринці), тому мандаринові дієти стають дедалі популярнішими.