chrome firefox opera safari iexplorer

Київський музей Тичини претендує на звання найкращого музею Європи

17 грудня 2014 о 12:10

Європейський музейний форум оприлюднив список музеїв-претендентів на звання найкращого музею Європи у 2015-му році. Цього року за цю престижну на континенті премію змагаються 42 музеї з 21 країни, що є членами Ради Європи. Нагородження переможців відбудеться у травні 2015 року, пише Zaxid.net.

Україна в цьому переліку має єдиного представника — Літературно-меморіальний музей-квартиру П.Г. Тичини у Києві (вул. Терещенківська, 5).

tychyna.com

 tychyna.com

Вручення премії «Найкращий музей Європи» вже 38-й рік поспіль проводить Європейський музейний форум. Він був заснований у 1977 році Кеннетом Гадсоном, сьогодні працює під егідою Ради Європи та має штаб-квартиру в Парижі, прозповідає Prostir. Museum.

У конкурсі Форуму беруть участь будь-які музеї з 47 країн-членів Ради Європи, які щойно завершили роботу над «осучасненням» експозиції або запропонували нові послуги та освітні програми.

Титул «Найкращий музей Європи» у 2014-му році здобув стамбульський Музей невинності, — приватний музей, заснований Орханом Памуком, лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2006 році. У музеї представлені речі, які Памук збирав протягом кількох десятиліть, більшу частину з них купував ув антикварних крамницях свого міста. Експозиція музею присвячена повсякденному життю стамбульців й охоплює 1950–2000 роки.

Звання «Європейський музей 2013 року» був удостоєний Музей подорожей і транспорту «Ріверсайд» у шотландському Глазго.

З українських музеїв вперше на участь у конкурсі брав у 2002 році Музей однієї вулиці у Києві. Наступним у 2012-му році був Музей ФК «Шахтар» у Донецьку.

У 2014-му році на експеримент виявилися готовими приватний Музей історії туалету та Літературно-меморіальний музей-квартира П.Г. Тичини в Києві. До слова, Музей Тичини є першим державним музеєм, що бере участь у цьому конкурсі і першим музеєм, що попав до короткого списку конкурсу.

Літературно-меморіальний музей-квартира Павла Тичини в Києві подав аплікацію на участь у цьому конкурсі, бо колектив вважає, що за останні 2-3 роки йому вдалося докорінним чином змінити зміст і форми музейної роботи, створити чимало новітнього музейного продукту й запропонувати відвідувачу достатню кількість цікавих креативних проектів.

Музей Павла Тичини відкрили понад 30 років тому у квартирі поета. Відвідувачам демонструють бібліотеку Тичини, його музичні інструменти, картини й особисті речі. У закладі проводять екскурсії в темряві з каганцями, моноспектаклі, поетичні читання, пропонують відвідувачам каву, тут є місце буккросингу і Wi-Fi.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути