chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільш значущі спортивні події 2014 року за версією Gazeta.ua

29 грудня 2014 о 15:57

2014-й рік виявився багатим на події спорту. Не останню роль в них зіграли й українські спортсмени. Пропонуємо вам згадати найбільш важливі спортивні моменти року, що минає за версією Gazeta.ua.

XXII Зимові Олімпійські ігри в Сочі. Проходили з 7 по 23 лютого. В іграх взяли участь 88 країн. Всього — 2800 спортсменів. Розіграно було 98 комплектів медалей у 7 видах спорту.

Перемогу в медальному заліку здобула збірна Росії, завоювавши 33 медалі, 13 з яких — золоті. Друге місце посіла команда Норвегії, третє — Канади.

Біатлонний тріумф України. Збірна України в загальному заліку посіла 20-е місце, записавши на свій рахунок дві медалі, обидві — на рахунку біатлоністок. Бронзу в спринті взяла Віта Семеренко. В естафеті українська команда завоювала золото зусиллями Валі Семеренко, Віти Семеренко, Юлії Джими та Олени Підгрушної.

Відзначимо, що через трагічні події на Майдані Незалежності в Києві спортсмени олімпійської збірної України вийшли на церемонію закриття Олімпіади в Сочі з траурними пов'язками. А перед цим олімпійці усього світу закликали бойкотувати церемонію закриття в знак солідарності з українським народом.

XI зимові Паралімпійські ігри. Пройшли також у Сочі з 7 по 16 березня. Було розіграно 72 комплекти медалей. Лідером у медальному заліку стала збірна Росії, завоювавши 30 золотих медалей. Другою фінішувала команда Німеччини, третє — Канада.

Збірна України посіла четверте загальнокомандне місце, завоювавши 25 медалей — 5 золотих, 9 срібних та 11 бронзових.

Долгополов потріпав нерви Надалю. Наприкінці лютого кращому тенісистові України Олександру Долгополову не вистачило кроку для перемоги на турнірі ATP в Ріо-де-Жанейро. У фіналі одиночного чоловічого розряду українець поступився першій ракетці світу, іспанцеві Рафаелю Надалю — 3:6, 6:7.

«Помстився» своєму кривдникові Олександр за кілька тижнів в рамках третього кола «Мастерса» в Індіан-Уеллсі — 6:3, 3:6, 7:6. Але тріумфувати на турнірі українському тенісистові не судилося: Долгополов у півфіналі поступився восьмій ракетці світу, швейцарцю Роджеру Федереру — 3:6, 1:6. Відзначимо, що сам Федерер у фіналі програв Новаку Джоковичу.

Криваве золото Жана Беленюка. Українець африканського походження, киянин Жан Беленюк завоював золоту медаль на чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби. Змагання проходили у Фінляндії. У фінальному поєдинку наш земляк здолав господаря змагань Раме Хіетаініемі. Останні секунди українець проводив із закривавленим обличчям. На шляху до чемпіонства Беленюк здолав шестиразового чемпіона континенту, росіянина Олексія Мішина.

Два нокаути від Володимира Кличка. У квітні Володимир Кличко захистив чемпіонські пояси за версіями WBA, IBF, WBO и IBO. Українець нокаутував австралійського боксера Алекса Леапаї. Бій відбувся в німецькому Оберхаузені. Переможений австралієць був у п'ятому раунді. Для Володимира Кличка це вже була 62-я перемога на професійному ринзі при 3-х поразках. А для Леапаї поразка від українця стало п'ятою в кар'єрі. При цьому на професійному ринзі австралієць здобув 30 перемог.

Ще одну перемогу нокаутом, і знову ж таки в п'ятому раунді, тільки в іншому німецькому місті — Гамбурзі — здобув Кличко над Кубратом Пулєвим в листопаді. Володимир потужним лівим боковим відключив болгарина, здобувши шістьдесят третю перемогу в кар'єрі і 53-ю — технічним нокаутом.

Київське «Динамо» без медалей. Вперше в історії незалежної України київське «Динамо» залишається без медалей чемпіонату країни. Осінню частину першості команда завершила на третьому місці з непоганими шансами на перше. Однак чемпіонські перспективи були втрачені після квітневої домашньої поразки від принципового суперника — донецького «Шахтаря», після якої команда Олега Блохіна опустилася за межі медальної зони. Сам тренер відразу після матчу був відправлений у відставку. Виконуючим обов'язки став Сергій Ребров. Але виправити ситуацію йому не вдалося, і за тур до закінчення чемпіонату «Динамо» безнадійно відстало від «Металіста», який ішов третім. Невеликою втіхою стала перемога у фіналі Кубка України над донецьким «Шахтарем» (2:1), після якої з Сергія Реброва була знята приставка «в.о.» і тренер підписав з клубом трирічний контракт.

«Реал» виграв Лігу Чемпіонів. Фінальний матч Ліги Чемпіонів сезону 2013/2014 пройшов у Лісабоні, на стадіоні «Да Луш». У мадридському дербі зійшлися «Реал» та «Атлетіко».

«Матрацники» вийшли вперед на 36-й хвилині завдяки точному удару Годіна. Мінімальна перевага «Атлетіко» трималася майже весь основний час, до історичного тріумфу команді не вистачило лічених миттєвостей. Вже в додатковий час, після подачі кутового захисники не змогли втримати Рамоса, який забив рятівний для королівського клубу м'яч. У додаткові півгодини індивідуальна майстерність «вершкових» на тлі морального надлому гравців «Атлетіко» зробила свою справу: Бейл, Марсело і Роналду по черзі розписалися в воротах «матрацників», забезпечивши «Реалу» десятий в історії клубу Кубок Чемпіонів.

Щаслива футбольна лотерея «Севільї». Десятьма днями раніше в Турині у фіналі Ліги Європи зійшлися іспанська «Севілья» та португальська «Бенфіка». Основний і додатковий час переможця не визначили, а в серії пенальті щасливий квиток витягли іспанці. Рахунок гри по пенальті — 4:2 на користь «Севільї».

Збірна Німеччини — володар Кубка світу-2014. З 12 червня по 13 липня в Бразилії пройшов 20-й розіграш Кубка світу з футболу ФІФА. Участь взяли 32 команди. Збірна Бразилії стала учасником на правах господарки змагань, решта команд пройшли через відбіркові турніри своїх федерацій.

Чемпіоном і володарем Кубка світу стала збірна Німеччини, яка у фінальному матчі на «Маракані» в Ріо-де-Жанейро обіграла команду Аргентини, 1:0. Вирішальний м'яч забив у додатковий час Маріо Гетце, за яким не встежили аргентинські захисники. Завдяки цій перемозі команда Німеччини стала чотириразовим чемпіоном світу з футболу.

У матчі за 3-е місце збірна Нідерландів розгромила господарів турніру, бразильців з рахунком 3:0. Голи на свій рахунок записали ван Персі, Блінд та Вейналдум.

Золоті уколи Ольги Харлан. Олімпійська чемпіонка 2008 року, українська шаблістка Ольга Харлан вчетверте поспіль і вп'яте в кар'єрі стала чемпіонкою Європи в індивідуальних змаганнях. Титул Ольга завоювала в Страсбурзі, на шляху прибравши з дистанції італійок Лукрецию Сінігалью і Росселу Грігоріо, а також росіянок Діну Галіакбарову, Яну Егорян і Катерину Дяченко.

Трохи більше, ніж через місяць в російській Казані Ольга завоювала титул дворазової чемпіонки світу. У фінальній дуелі наша спортсменка виявилася сильнішою за американку Маріель Загуніс.

А вже в грудні Ольга виграла перше золото в сезоні, здобувши перемогу на етапі Гран-прі в Нью-Йорку.

Короткий роман «Дніпра» з Лігою Чемпіонів. Обігравши на своєму полі донецький «Металург» (3:1) в останньому турі чемпіонату країни, дніпропетровський «Дніпро» завоював срібні медалі, а разом з ними — право грати в Лізі Чемпіонів. Виступ на турнірі дніпряни почали з третього кваліфікаційного раунду, де жереб підніс їм «Копенгаген». Але команда Мирона Маркевича не змогла пройти данців і поступилася за сумою двох зустрічей з рахунком 0:2 (домашній матч 0:0, гра на виїзді — 0:2).

Міхаель Шумахер вийшов з коми. У середині червня знаменитий пілот Формули-1 Міхаель Шумахер вийшов з коми. Гонщик почав реагувати на голоси й дотики. Після цього Шумахера перевели з лікарні в реабілітаційну клініку.

Нагадаємо, в кому Шумахер впав наприкінці грудня 2013 року після того, як на гірськолижному курорті впав і вдарився головою об каміння. Після цього пілот переніс кілька операцій.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути