chrome firefox opera safari iexplorer

УПЦ МП приєднала до лику святих останнього отамана Запорізької Січі

25 грудня 2014 о 15:31

Українська православна церква Московського патріархату приєднала до лику святих останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського, повідомляє прес-служба УПЦ.

Також були затверджені молитви Калнишевському, його іконописне зображення і день його пам'яті — 31 жовтня за старим стилем, 13 листопада за новим стилем.

kalnyshevskii

Ікона Покрова Пресвятої Богородиці із зображенням останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського (праворуч). Середина XVIII століття. Фото korrespondent.net

Петро Калнишевський народився у 1691 році в селі Пустовійтівка на території нинішньої Сумської області України і походив з шляхти Лубенського полку (за деякими даними, з духовного сану). Значну частину своїх коштів він жертвував на будівництво храмів, які часто зводилися виключно за його рахунок.

Калнишевський брав активну участь у Російсько-турецькій війні 1768-74 років на стороні російської імператорської армії. Після ліквідації Запорізької Січі кошовий отаман був засланий на Соловки, близько 26 років він провів у Соловецькому монастирі. Після помилування, дарованого в 1801 році з нагоди коронації царя Олександра, 110-річний Калнишевський з власної волі залишився послушником в монастирі.

Калнишевський помер у віці 112 років і був похований на південному подвір'ї Спасо-Преображенського собору на Соловках. Пізніше там було встановлено його погруддя.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути