chrome firefox opera safari iexplorer

У Холодному Яру освятили хрести храму останнього отамана Запорозької Січі. ФОТО

25 червня 2012 о 14:40

Цими вихідними на Черкащині, в центрі Холодного Яру, на хуторі Буда, неподалік від тисячолітнього дуба Максима Залізняка освячували хрести храму, що зводиться на честь святого праведного Петра Калнишевського (останнього кошового отамана Запорозької Січі).

Освячення проводив Святійший Патріарх Філарет, зазначивши, що ця святиня має утверджувати в серцях людей любов до рідної землі, мови та культури.

Ініціювало побудову першої в Україні церкви Петра Калнишевського «Вільне козацтво Холодного Яру». А хрести на новому храмі, до речі, — єдині такі в Україні. Вони виготовлені за ескізами черкаського художника Миколи Теліженка і ніби «проростають» із тризуба.

Як відомо, Петро Калнишевський усе життя служив вірі і був останнім кошовим отаманом Запорізької Січі. Після її руйнування козака довічно заслали до Соловецького монастиря у кам’яний каземат – без права листування і спілкування з людьми. Там він провів майже двадцять п’ять років. І навіть після подарованого прощення Олександром першим, хворий і сліпий кошовий за власним бажанням залишився ченцем у монастирі.

«Церква канонізувала його за його страждання, бо він 30 років до 112 років свого віку сидів у ямі, без виходу, але і не хотів вийти, не хотів користуватись свободою, коли народ страждає», – каже предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату, Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет.

Участь у освяченні хрестів храму взяв і Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, який відзначив символічність того, що храм на честь Петра Калнишевського зведений у такому історичному місці, яке відоме з часів Київської Русі та прославлене в часи козаччини.

Окрім того, на переконання Микола Томенка, це є важливим ще й з огляду на те, що «сьогодні на Черкащині зокрема та Україні загалом йде витіснення української мови і культури не тільки зі щоденного життя, а й з церкви.  Все більше і більше богослужінь проводиться російською мовою, і тому сьогодні вкрай важливо застерегти мову батьків у церковному житті».

Віце-спікер також висловив сподівання, що, не дивлячись на те, що на місцевому рівні велика кількість «світоглядних зайд» і «політичних прийд», «суспільство здатне звільнитися від людей, для яких Черкаська область є місцем для заробляння капіталу, а не місцем для творення демократичного цивілізованого життя».

«Перефразовуючи Тараса Шевченка, можна сказати, що після сьогоднішньої події, коли в цьому історичному місці постала церква, ми віримо, що «повіє дух український з Холодного Яру», — наголосив Микола Томенко.

Завершити будівництво й оздоблення храму планують до осені. 14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, церкву освятять. Але до того часу її двері будуть теж відчинені, аби люди могли поставити свічку та помолитися за героїв України усіх часів.

«Рідна країна»

За матеріалами прес-служби М. Томенка та ICTV