chrome firefox opera safari iexplorer

23 роки тому Верховна Рада затвердила синьо-жовтий стяг державним прапором України

28 січня 2015 о 14:08

Історія українського прапора розпочалася кілька століть тому, але офіційно затвердили синьо-жовтий стяг як державний символ України лише 28 січня 1992 року.

Українське синьо-жовте сполучення — одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Сучасний український прапор походить від герба Галицько-Волинського князівства — золотого лева в синьому тлі, який з'явився в другій половині XIII століття.

Навколо кольору прапора та порядку кольорів точилося чимало дискусій. Одні вважали аутентичними малинові знамена козацької держави, інші, визнаючи синьо-жовтий стяг, переконували, що його кольори перевернуті.

Утім, саме синьо-жовтий прапор – це символ боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Синьо-жовтим був стяг генерального штабу головного отамана Симона Петлюри, загони Махна так само використовували блакитно-жовті прапори. На малюнках Юліана Буцманюка та Леоніда Перфецького, які були учасниками визвольних змагань, також зустрічаються саме синьо-жовті прапори.

Фото: istpravda.com.ua

Нині спекуляції фактами та переконування, що державний прапор потрібно перевернути, аби в Україні скінчилися трагічні події, розпочався розквіт економіки та інших сфер життєдіяльності, тривають.

Фото: vynogradiv-rda.gov.ua

Протягом останніх 20 років історики проводили дослідження становлення національних символів та спростовували різні міфи. Зокрема, іноді кажуть, що Скоропадський перевернув прапор, прийнятий Михайлом Грушевським. Однак документи тих часів засвідчили, що, з одного боку, прапор був вже синьо-жовтим ще з 1848 року, яким його затвердили на Засіданні Головної Руської Ради у Львові, а з іншого, у публікаціях того часу не акцентували особливу увагу на тому, який колір називати першим: синій чи жовтий. Тому в датованих одним роком джерелах можна зустріти як синьо-жовтий, так і жовто-синій.

Варто звернути увагу і на те, що й досі часто можна зустріти вживання «жовто-синій», хоча офіційний державний прапор України – синьо-жовтий.

Фото: volynpost.com

Історики наводять ще велику кількість аргументів на захист того, що український прапор завжди був таким, яким він є сьогодні. І у будь-якому разі перекладати відповідальність за ситуацію в країні на магічні символи прапору – нерозумно.

Наразі існує багато тлумачень кольору нашого прапору. Поширеним є трактування синього як символу мирного неба, а жовтого – символу пшениці, а тому мирної праці і достатку. Інше тлумачення пояснює жовте як символ Творця, Бога-Отця і взагалі – Вищу Духовність. Синє ж – це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння з надією, що вони не будуть нею зловживати.

Нині, як і раніше, всі важливі події в житті України, відбуваються під синьо-жовтим стягом.

ДАР'Я ТАРАСОВА, Еспресо.tv

Джерело: Еспресо.tv
Розділи: Суспільство