chrome firefox opera safari iexplorer

Кінознавці виступили проти заборони картини «Тарас Бульба»

26 січня 2015 о 12:21

Кінознавці і члени Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів -Людмила Новікова, Георгій Черков, Оксана Волошенюк - висловилися проти заборони картини Володимира Бортка «Тарас Бульба». Кінознавців підтримав голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

Ситуацію з фільмом «Тарас Бульба», головну роль в якому зіграв Богдан Ступка, спеціально для Cultprostir прокоментувала Людмила Новікова: «У зв'язку із забороною показу здійсненої Володимиром Бортком екранізації повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба» у багатьох виникло питання, чому таке рішення ухвалено саме зараз: адже фільм пройшов у прокаті кілька років тому. Справа в тому, що дозвільне посвідчення надається на обмежений термін. Коли він закінчується, власники прав на стрічку повинні поновити дозвіл, якщо мають плани продовжити її розповсюдження і демонстрування. Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, яка є дорадчим органом Держкіно України, розглядає подану компанією-власником заявку і пропонує  доцільний, на її думку, варіант умов розповсюдження і демонстрування фільму. Остаточне рішення лишається за Держкіно. Рекомендацію про заборону нової екранної версії «Тараса Бульби» було прийнято більшістю голосів членів Експертної комісії. Ті, хто не підтримав прийняте більшістю рішення, вважали за необхідне донести своє бачення проблеми в форматі «Особливої думки». Якщо власник прав на заборонений фільм знову звернеться за дозволом, «Особлива думка» має бути врахована при обговоренні остаточного рішення. В умовах гібридної війни, яка тримає у постійному напруженні всю нашу країну, заборони на певні  аудіовізуальн твори стають неминучими з міркувань захисту вітчизняного інформаційного простору. Важливо в цій ситуації діяти дуже відповідально і зважено, не піддаючись надмірним емоціям. Надто коли йдеться про кінематографічну інтерпретацію одного з найславетніших творів національної класичної спадщини, здійснену за участю провідних майстрів кіно України».

Джерело: cultprostir.com.ua
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути