chrome firefox opera safari iexplorer

Що приготувати на Різдво?

06 січня 2015 о 09:26

Різдво Христове — світле, важливе, особливо шановане віруючими людьми свято, якого чекають цілий рік. На Різдво, як і на Новий рік, прийнято готувати багатий святковий стіл і збиратися за ним всією сім'єю, щоб відзначити найважливіше християнське свято. У цій статті ми розповімо про те, що краще приготувати на Різдво.

Різдво на Русі було святом найбільш шанованим, самим довгоочікуваним і бажаним. Його передував різдвяний піст, який і сьогодні існує в православної церкви і триває з 28 листопада по 6 січня, після цього поста на Різдво Христове народні гуляння були веселими, а сімейні застілля — найбагатшими за весь рік. Чекаючи його, господині задовго думали, що приготувати на Різдво, заздалегідь готувалися до свята.

6 січня — в останній день посту, наші предки готували і їли сочиво (звідси і назва попереднього Різдва дня — Святвечір), що представляло собою розмочені у воді зерна, пісну кашу. За святковий же стіл сідали тільки з першою вечірньою зіркою, чому? Тому, що, за біблійними переказами, зірка (Віфлеємська зірка) стала головним символом народження Христа. Спочатку їли кутю — страва, що символізувало воскресле життя, блага блаженного життя. Після куті переходили до закусок, які, як вважається в усьому християнському світі, повинні бути без м'яса, молока і сметани (тваринних продуктів). Після закусок наступала чергу вінегрету, салатів, ікри, риби солоної та копченої, оселедця. Наступним блюдо був злегка теплий суп — рибна або грибна солянка, або пісний борщ, до нього подавали пиріжки з капустою і грибами. На десерт їли горіхи, яблука, пряники, макові рулети, обов'язково пили узвар — насичений компот, більш солодкий, ніж зазвичай. Таким був святкову вечерю напередодні Різдва.

Готуючись до застілля 6 січня, на стіл під скатертину обов'язково клали сіно — на згадку про вифлеємські ясла, скатертина повинна буквально хрустіти. Посуд і прилади використовували тільки найкращі, а гостей мало бути обов'язково парне число (якщо непарне — ставили зайвий прилад). Страв завжди було 13, крім супу — всі холодні, а суп — лише трохи теплий, тому господиня не повинна вставати з-за столу і ходити на кухню. Кожна страва повинні були спробувати все, в тому числі і діти.

Справжній бенкет починався 7 січня — в перший день після посту. У цей день головною прикрасою столу ставав гусак з яблуками, також їли м'ясні страви з великих цільних шматків м'яса (буженина, грудинка тощо) та субпродуктів (фарширований свинячий шлунок, качині і курячі тельбухи, начинені яйцем баранячі ніжки і т.п .).

Фарширований гусак, курка або качка вважалися і продовжують вважатися сьогодні головними символами різдвяної трапези. А ось традиція пекти пироги сьогодні поступово слабшає, хоча наші предки не обходилися без пирогів ні в звичайні дні, ні, тим більше, в свята. Їх робили з м'ясом, мізками, рибою, горохом, яйцями, цибулею, картоплею та іншими овочами.

Ми зібрали в цій статті рецепти страв, з якими ви зможете скласти меню повноцінної різдвяної вечері 7 січня, багатої, смачної — як було прийнято на Русі, і не мучитися питанням про те, що приготувати на Різдво. Ми розповімо про найкращі, традиційні різдвяні страви, які гідно прикрасять святковий стіл в світле свято Різдва Христового.

Рецепт куті з рису або пшениці

04-01-15-foto-700x525-1

Інгредієнти:

  1. 1 склянка рису або цільних зерен пшениці
  2. 1 склянка ізюму б / к
  3. 100 г. меду
  4. цукор і сіль

Спосіб приготування

Як приготувати різдвяну кутю. Відварити рис в підсоленій воді, відкинути на друшляк, додати цукор, мед, перемішати. Промиті родзинки залити окропом, витримати півгодини, додати в сочиво, перемішати. Подати сочиво до столу. Приємної трапези!

Рецепт пирога з капусти та грибами

Інгредієнти:

  1. 500 г. бездріжджового листкового тіста
  2. по 200 г. печериць або інших грибів і білокачанної капусти
  3. 100 г. сиру твердого
  4. 60мл молока
  5. 20 г. вершкового масла
  6. 2 картоплі
  7. 2ст.л. олії
  8. 1ст.л. соєвого соусу
  9. ? ч.л. сушеного базиліка
  10. перець, сіль

Спосіб приготування

  • Нашаткувати тоненько і підсолити капусту, поперчити її і обсмажити до готовності на 1ст.л. олії. Нарізати невеликими шматками гриби, разом з базиліком обсмажити на такій же кількості олії 10хв, полити соєвим соусом і потомити 2-3хв.
  • Відварити картоплю до готовності, додати вершкове масло і гаряче молоко, потовкти у пюре. Перемішати гриби з капустою, пюре, 50 г. тертого сиру. Духовку нагріти до 210 градусів, без всього запекти 2 коржі листкового тіста, не розплющуючи їх попередньо, застеливши деко пергаментом, протягом 13-15 хв.
  • Дати коржам трохи охолонути, на один викласти всю начинку, накрити другим, посипати тертим сиром, запекти пиріг ще 3-5хв до розплавлення сиру, остудити піріг і подавати, нарізавши порційними шматочками. Приємної трапези!

Цей рецепт, безумовно, сучасний, але він чудово поєднує в собі продукти, які дуже часто використовувалися для святкових трапез на Русі — гриби, картоплю і капусту. Це лише один з варіантів, ви можете приготувати не такий пиріг, а будь-який інший пиріг з капустою і / або грибами, пиріжки — вибирайте страви на свій смак.

Рецепт узвара — компот з сухофруктами

Інгредієнти:

  1. 1,5-2л води гарячої
  2. 300-400 г. сухофруктів (слива, яблуко, груша, вишня, шипшина, родзинки)
  3. 3ст.л. цукру
  4. 1ст.л. меду

Спосіб приготування

Промити сухофрукти, теплою водою залити, залишити до набухання. 1,5-2л води довести до кипіння, всипати цукор, покласти в приготований сироп сухофрукти, злити з них після вимочування воду, довести до кипіння, зробити середній вогонь, проварити 30хв, потім зробити мінімальний вогонь і варити компот ще 20хв. В остиглий компот додати мед, розмішати до його розчинення, настоювати узвар ще 10хв, накривши кришкою, на слабкому вогні. Під кришкою дати постояти узвар ще 5-10хв перед подачею.

Узвар — напій достатньо концентрований, дайте йому як слід настоятися перед подачею.

Рецепт різдвяного десерту — пиріжки з яблуками

Інгредієнти:

  1. 700 г. яблук
  2. 500 г. пшеничного борошна
  3. 60 г. маргарину
  4. 50 г. вершкового масла
  5. 5г дріжджів
  6. 2 яйця
  7. 1 стакан молока
  8. 3 ст.л. цукру
  9. 2 ч.л. олії
  10. ? ч.л. солі

Спосіб приготування

  • Розчинити дріжджі в теплому молоці, додавши 1 ч.л. цукру. Яйця збити з цукром, що залишився і сіллю, змішати опару і яєчну масу, додавши розтоплений негарячій маргарин, влити 2-3 ст.л. олії, перемішати, замісити тісто, поступово додаючи просіяне борошно. Накрити тісто рушником, залишити на 1ч в теплі.
  • Яблука очистити, невеликим кубиком нарізати, обсмажити на олії на середньому вогні 2хв, всипати трохи цукру, перемішати. Відщипувати рівні шматочки від тесту, розкатати в коржик, в центр класти начинку з яблук, формувати пиріжки. Викласти пиріжки на змащене вершковим маслом деко вниз швом, випікати після 10-15-хвилинної розстойки, змастивши збитим яйцем, в нагрітій до 20 градусів духовці близько 20хв до зарум'янювання. Приємною трапези!

Рецепт різдвяного гусака з яблуками

04-01-15-foto-700x430-2

Інгредієнти:

  1. гусак вагою близько 3 кг
  2. 1,5кг картоплі
  3. 10 стебел цибулі-шалот
  4. 8 дрібних червоних яблук
  5. 5 кислих зелених яблук або 3 айви
  6. 2 келихи вина білого сухого або сидру яблучного
  7. 1 головка часнику
  8. родзинки
  9. чорнослив
  10. кмин
  11. чорний перець
  12. коріандр
  13. сіль

Спосіб приготування

  1. 1ст.л. кмину і дрібку коріандру, кілька горошин перцю чорного розтерти в ступці, додавши морську сіль, до однорідності. Випатрати гусака, зрізати крила, залишивши тільки перші їхні суглоби. Натерти тушку гусака приготовленою сумішшю спецій, ретельно втираючи їх в шкіру, але не додаючи їх всередину птиці, накрити плівкою і прибрати на 4 год в холодильник.
  2. Для начинки солодкі і кислі яблука, ошпарені курагу і чорнослив, родзинки, з'єднати (яблука нарізати такими ж шматочками як курага і чорнослив за розміром, сухофрукти не різати, залишивши цілими).
  3. Нафарширувати гусака приготовленою начинкою нещільно, ніжки перев'язати шпагатом. Викласти гусячий жир на дно форми для запікання з високими краями, вниз спинкою на жир покласти гусака, поставити в нагріту до 220 градусів духовку. Через 30хв полити гусака жирком, що виділився, поставити назад, через 30хв злити витоплений жир в кухлик і відставити. Полити гусака вином, поставити в духовку, в загальній складності запікати його потрібно 3год.
  4. Через півгодини додатково взяти кілька яблучок, можна і груші, для оформлення, наколоти їх в декількох місцях, викласти навколо гусака в форму, поставити в духовку, через півгодини полити їх гусячим соком, потім запікати гусака вже до готовності (до 3 год). Вилити злитий з гусака жир в іншу форму для запікання, викласти цибулини шалот або звичайну ріпчасту цибулю, нарізавши її на 4 частини, зубчики часнику в лушпинні, картоплю, нарізану на 2-4 частини, посипати кмином і сіллю, перемішати і поставити в духовку, запекти до готовності.
  5. Подавати різдвяного гусака з яблуками, красиво виклавши на блюдо, навколо уклавши яблука і груші, до птаха подати приготований з картоплі ароматний гарнір. Приємною трапези!
Джерело: Порадниця
Розділи: Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути