chrome firefox opera safari iexplorer

Підстав для воєнного стану немає — Генштаб

16 лютого 2015 о 14:14

Підстав для відновлення масштабних бойових дій у зоні АТО та запровадження в Україні воєнного стану зараз немає — про це заявив виконувач обов'язків речника Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

«Під час оголошення режиму тиші начальник Генштабу — Головнокомандувач ЗСУ визначив перелік умов, за яких відкривається вогонь на знищення бойовиків: явний напад на позиції сил АТО, прицільний вогонь, а також вогонь по тих населених пунктах, де перебувають мирні мешканці» — розповів пан Селезньов.

«Те, що відбувалося протягом цієї ночі — це був провокуючий вогонь, який вівся не системно та локально. З 10 обстрілів, які сталися за минулу ніч, 9 були зосереджені у районі Дебальцівського плацдарму», — додав речник.

За його словами, бойовики припинили обстріли, починаючи з 3:00 неділі.

Як пояснив речник, вогонь вели, але не систематично і локально. Втрат серед українських військових, починаючи з 00:00 неділі, немає.

За добу, яка передувала запровадженню «режиму тиші», на Донбасі загинули дев'ятеро українських військових, 39 зазнали поранень — про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

В адміністрації контрольованого проросійськими сепаратистами Донецька повідомили, що зранку 15 лютого українські військові не обстрілюють місто.

У міліції Донецької області також розповіли, що станом на 9:30 у неділю повідомлень про обстріли цивільних немає.

Донецьк
В неділю у Донецьку вперше за довгий час не чути пострілів

Опівночі з суботи на неділю на Донбасі оголосили «режим тиші».

У прес-службі Кремля повідомили, що Петро Порошенко, Володимир Путін, Ангела Меркель і Франсуа Олланд мають намір провести телефонні перемовини.

Ситуацію в Україні також мають розглянути на засіданні Радбезу ООН, але, як зазначив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, час її проведення ще не погодили.

«Цвіте і пахне»

У прес-центрі АТО раніше повідомили, що з початку режиму припинення вогню сепаратисти 10 разів обстріляли позиції сил антитерористичної операції.

Комбат батальйону «Донбас», депутат парламенту Семен Семенченко повідомив, що населений пункт поблизу селища Луганське у Донецькій області обстріляли мінами, чотирьох бійців поранили.

«Перемир'я цвіте і пахне», — написав він у себе на Facebook.

Окрім того, згідно з повідомленням прес-центру АТО, у неділю зранку бойовики під прикриттям танків і БМП намагалися штурмувати позиції сил антитерористичної операції поблизу селища Чорнухине.

Чорнухине
Чорнухине розташоване на лінії зіткнення українських сил і проросійських сепаратистів

Там також повідомили, що станом на 8:30 ранку сепаратисти кілька разів мінометами обстріляли базові табори українських військових у напрямку Дебальцевого. На Луганському напрямку з мінометів обстріляли Тошківку.

«Незважаючи на Мінські домовленості, терористи продовжують провокувати сили АТО», — ідеться у повідомленні на Facebook.

Минула доба була найгарячішою за останні місяці проведення антитерористичної операції, повідомили у прес-центрі.

Про бої також повідомив керівник сусідньої Луганської області Геннадій Москаль.

За його словами, станом на 9:30 неділі було чутно відлуння канонади у районі села Троїцьке Попаснянського району, що поблизу Дебальцевого.

Пан Москаль заявив, що після опівночі з боку Первомайська, який контролюють сепаратисти, «Градами» обстріляли Попасну, снаряди вибухнули у центрі міста.

«На жаль, не обійшлося без жертв — у зруйнованому будинку під завалами загинули господарі — 87-річний чоловік та 69-річна жінка», — ідеться у повідомленні на офіційному сайті Геннадія Москаля.

«Надзвичайний героїзм»

Прес-служба полку Нацгвардії «Азов» у неділю зранку повідомила, що троє бійців полку загинули, 50 зазнали поранень під час бою за Широкине Донецької області.

«Станом на 1:00 (неділі). У результаті важких боїв, що тривали з 5:00 (14 лютого), ворог з населеного пункту Широкине повністю вибитий. Бійці полку „Азов“ сьогодні проявили надзвичайний героїзм, адже спочатку ситуація розвивалася аж ніяк не на нашу користь», — ідеться у повідомленні на Facebook.

Там також повідомили, що полк втратив багато техніки, але боєздатність підрозділу збереглася.

«Дуже оперативно і чітко працювала ворожа артилерія. Додамо, що артилерія полку „Азов“ і ЗСУ показала себе ще краще: під Безіменним знищено склад з боєприпасами терористів, ліквідовано досить багато ворожої техніки», — додали у прес-службі.

В «Азові» заявили, що внаслідок боїв 14 лютого російські війська на південному фронті розбиті, але з боку російського кордону відбувається поповнення колон техніки бойовиків.

Раніше повідомляли, що сили АТО ведуть бій з бойовиками, які намагаються захопити Широкине.

Росія заперечує військову підтримку сепаратистів на сході України.

Екстрене засідання

Про порушення режиму перемир'я повідомляли і представники самопроголошених республік.

На екстреному засіданні вночі «заступник командувача корпусом Міноборони ДНР» Едуард Басурін заявив, що Збройні сили відкрили вогонь з мінометів та артилерії по позиціях «ЛНР» і «ДНР» у Дебальцевому.

Лідери
«Нормандська четвірка» має обговорити ситуацію телефоном

За його словами, є жертви.

Едуард Басурін додав, що «підрозділи „ДНР“ з метою недопущення загибелі мирного населення ведуть точковий вогонь по вогневих засобах противника».

У прес-центрі АТО також повідомили, що сепаратисти передислокують особовий склад і техніку з Горлівки, Вуглегірська, Вергулівки і Зоринська у напрямку лінії розмежування.

Напередодні ввечері президент Петро Порошенко доручив силам антитерористичної операції припинити вогонь у Донецькій і Луганській областях.

Втім голова держави заявив про загрозу зриву бойовиками і Росією процесу мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

У прес-службі президента Росії повідомили, що Петро Порошенко, Володимир Путін, Ангела Меркель і Франсуа Олланд мають намір провести телефонні перемовини.

14 лютого російський лідер телефоном вже поспілкувався із Ангелою Меркель та Франсуа Олландом, ідеться у повідомленні.

Джерело: ВВС
Розділи: Суспільство

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути