chrome firefox opera safari iexplorer

У римо-католиків розпочався Великий піст

18 лютого 2015 о 17:51

Західна Церква має 6-тижневий Великий піст, оскільки суботи також вважає пісними днями. Щоб піст мав сорок днів, то до 36 днів основного посту Західна Церква у VII ст. додала ще чотири дні на початку посту, тому й починається піст у т. зв. Попільну середу – 18 лютого.

За традицією, що склалася ще в Латинській Церкві у VІІІ столітті, цей день одержав назву Попільна середа через стародавній обряд посипання голови попелом на знак покаяння. Попіл одержують, спалюючи пальмові галузки, що залишилися з торішнього свята Входу Господнього в Єрусалим. Потім його освячують, і священик посипає ним у формі хреста голови парафіян.

Дотримуватися строгого посту Римо-Католицька Церква вимагає лише в Попільну середу, Страсну п’ятницю та Велику суботу. В інші дні у піст забороняється їсти м’ясо, але дозволені молочні продукти, яйця. Так зване «злагіднення» постів у Римо-Католицькій Церкві відбулося після Другого Ватиканського Собору (1962-65 рр.), адже піст для християни — це насамперед час віднови духу у молитві та вправляння у християнських чеснотах.

У період Великого посту не влаштовуються весілля та інші гучні урочистості.

У цьогорічному посланні на Великий піст 2015 року Папа Франциск наголошує, що піст – «це період оновлення для Церкви, спільнот та окремих вірних». Папа застерігає вірних від егоїзму. «Це егоїстичне наставлення байдужості, – пише він, – сьогодні набрало світового виміру, настільки, що можемо говорити про глобалізацію байдужості». А це становить виклик, з яким християни не можуть не рахуватися. Зрештою, «байдужість щодо ближнього і щодо Бога є дійсною спокусою» і для християн.

Папа Франциск вказує у посланні на важливість спільної молитви, на те, що потрібно чинити діла милосердя.

«Щоб подолати байдужість та наші претензії на всемогутність, – підсумовує Папа, – хочу заохотити всіх вас прожити цей час Чотиридесятниці, як шлях формування серця… Хто хоче бути милосердним, то потребує сильного, стійкого, недоступного для спокусника серця, але – відкритого на Бога…».

Нагадаємо, що у православних та греко-католиків, які дотримуються Юліанського календаря, Великий піст цьогоріч починається 23 лютого.

Джерело: РІСУ
Розділи: Традиції

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути