chrome firefox opera safari iexplorer

10 березня львів'ян запрошують до спільного виконання Державного гімну України

04 березня 2015 о 14:40

З нагоди 150-річчя з дня першого публічного виконання Державного гімну України львів'ян запрошують згуртуватись та спільно заспівати головну пісню країни перед міською Ратушею.

Про це під час апаратної наради з управлінцями Львівської міської ради поінформував в.о. начальника управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко.

«10 березня о 13:00 на площі Ринок усі охочі зможуть спільно виконати Державний гімн України у повному варіанті. У заході візьмуть участь студенти та школярі Львова. Подібні заходи, ймовірно, відбудуться і у інших районах Львова. Над цим управлінян внутрішньої політики працює спільно з управлінням освіти ЛМР», — повідомив Євген Бойко.

Як повідомляв ZAXID.NET, минулого року, 10 березня, з нагоди відзначення Дня Державного гімну України у центрі Львова головну пісню країни спільно виконали понад 5 тис людей.

Довідка

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який поклав на музику отець Михайло (Вербицький). Публічне виконання пісні відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі — під час першого в Західній Україні Шевченківського концерту.

Статус Державного Гімну Незалежної України вірш Чубинського на музику Вербицького отримав 15 січня 1992 року.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути