chrome firefox opera safari iexplorer

До Києва приходить французька весна

25 березня 2015 о 12:56

У Києві настає небувало захоплююча весна по-французьки. З 4 квітня трохи більше місяця киян та гостей столиці будуть дивувати, захоплювати, зачаровувати і дарувати радість вправні закордонні майстри слова, пластики, музики, кисті. Відкриє ж 12-ту «Французьку весну в Україні» вуличний спектакль – проекція біля Софії Київської. Вона, до речі, також стане частиною розказаної історії, а її купола – елементами вистави. Вистава називається «Я – мрія». Він розповість про боротьбу людини за власну свободу. Вистава триватиме 20 хвилин. Організатори фестивалю кажуть, що дуже ретельно підійшли до вибору репертуару цього року і постаралися відібрати ті уявлення, візуалізації, які могли б підтримати українців у настільки не проста для них час.

«Ми всім своїм серцем хочемо підтримати Україну, десь надихнутися самим, десь надати можливість талановитим українцям створити з нами спільні творчі проекти. Культура – адже вона також частина політики. І дивлячись в майбутнє, ми бачимо Україну частиною Європи, нашої культури», – заявив радник з питань культури посольства Франції в Україні Ерік Тосатті.

Вже наступного дня після відкриття, 5-го квітня, французи покажуть виставу «АНТІГОНА» за текстами Софокла та Бертольда Брехта. Частина акторів, задіяних у виставі – українці, режисер – Люсі Береловіч.

11 квітня в Національному драматичному театрі ім. Івана Франка покажуть хореографічна вистава «Борозна». Його автори хочуть здивувати глядачів різними танцювальними техніками.

Крім того, в рамках «Французької весни в Україні» шанувальників західного мистецтва чекають допрем'єрні кінопокази. А в одну з ночей гості організовують цілий марафон з фільмів, який буде тривати 6-7 годин під відкритим небом.

У Книжковому Арсеналі гості представлять останні друковані новинки своєї країни, розкажуть про те, що сьогодні читають французи та на яку літературу існує мода в Парижі. Також киян чекають кілька виставок, живопис і графіка.

Розклад «Французької весни в Україні» на найближчі дні:

4 квітня, 20:00 – вуличне мистецтво. Подання-відкриття «Я – мрія» на Софійській площі, вхід вільний.

5 квітня, 20:00 – театральна вистава «АНТІГОНА». Центр Науки і Мистецтва «DIYA» на базі Національного Центру «Мала Академія наук України»

5 квітня, кінофестиваль допрем'єрних показів за участю французьких акторів і режисера Бріса Ковена. Кінотеатр «Київ».

9 квітня, виставка «ВИД НА ПАРИЖ». Музей культурної спадщини.

10-12 квітня – кіно. Ретроспектива фільмів Седріка Клапіша. Кінотеатр «Київ».

10-14 квітня, 19:00 – театральний спектакль «ЖИТИ». Національний Центр Театрального Мистецтва ім. Леся Курбаса.

11 квітня – танцювальна вистава «Борозна». Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка.

14-28 квітня, 16:00 – відкриття виставки «Виноград, виноробство, вино». Будинок Митрополита Софії Київської.

15 квітня, 19:00 – концерт групи «Archimede», клуб Atlas.

Джерело: Сегодня
Розділи: Новини культури

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути