chrome firefox opera safari iexplorer

Церква просить не нести на кладовища штучні квіти – через шкоду для природи

29 березня 2015 о 17:55
Уже декілька сотень банерів з соціальною рекламою з проханням не нести на могили пластикові вінки та квіти встановлено на входах до кладовищ з ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології.

До Великодня по всій Україні заплановано встановлення 1500 таких щитів, повідомляє «Релігійно-інформаційна служба України».

«Пластикові вінки і квіти не несуть жодної богословської символіки, також це традиція, яка поширилася у радянські часи і в Європі подібного немає. Ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини для них, адже для цього використовують нафтопродукти», - розповів кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу керівник Бюро УГКЦ з питань екології, доктор богословських наук Володимир Шеремета.

«Левова частка пластикових квітів не потрапляє на сміттєві полігони. Натомість їх палять, виділяються численні токсичні речовини, зокрема діоксини. Зрештою, на кладовищі та „кричуща“ пластикова квітка аж ніяк не відповідає атмосфері...», — додав він.

У Бюро з питань екології добре знають про розмови, що, мовляв, екологічна ініціатива «позбавляє шматка хліба підприємців».

«Насправді не йдеться про те, щоб зруйнувати бізнес. Ми, як Церква, не можемо мовчати на зло, якщо його усвідомлюємо, і якою б гіркою правда не була, – продовжує Шеремета. –Бізнес може переорієнтуватися на живі квіти. Адже є численні невибагливі до умов і красиві рослини на зразок бальзаміну Уоллера та барвінку».

Якщо б в Україні відповідні проблеми вирішували, як у багатьох розвинутих країнах, то Церква не робила б такого наголосу, пояснює о. В. Шафран.

Наразі ж ситуація така, що акція, за його словами, буде тривати і в наступні роки.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути