chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині згоріла ще одна дерев’яна церква XVIIІ століття

16 травня 2011 о 14:11

На Львівщині вночі з 15 на 16 травня у селі Залижня Сокальського району згоріла дерев’яна церква УПЦ (КП) Святителя і Чудотворця Миколая 1760 року забудови.

Як повідомив помічник начальника ГУ МНС України у Львівській області Віталій Туровцев, повідомлення про загорання надійшло 16 травня о 0.38 год.

На момент прибуття пожежників церква була вже повністю охоплена вогнем. Травмованих немає, однак церкву врятувати не вдалося.

До гасіння пожежі було залучено 8 одиниць техніки та 20 осіб особового складу. Відтак, вдалось врятувати дзвіницю та 3 житлових будівлі, розташовані поруч з церквою.

Розмір збитків та причина пожежі встановлюються.

Додамо, що церква Святителя і Чудотворця Миколая УПЦ (КП), належала до списку пам’яток місцевого значення. Дерев’яна, однокупольна, тризрубна будівля на цегляному підмурівку — хрестоподібна церква, зведена у другій половині XVIII ст. (близько 1760 р.) Мурована восьмибічна триярусна дзвінниця, накрита банею дзвоноподібної форми запроектована у 1998 р. архітектором Миколою Рибенчуком. Остання реставрація церкви припадає на 1989 рік.

Нагадаємо, вночі, з 24 на 25 квітня, в с. Переволочна Буського району Львівської області згоріла дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці (УГКЦ) з дзвіницею, датована XVII ст, пам’ятка архітектури національного значення. Депутат Львівської облради, голова комісії з питань культури, історико-культурної спадщини та духовного відродження Львівської облради Орест Шейка зазначав, що цю церкву могли підпалити.

У відповідь на запитання кореспондента ZAXID.NET , чи не пов’язують в МНС загорання обох церков, Віталій Туровцев заявив: «Не пов’язуємо».