chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині дерев’яна церква може не дожити до 300-річчя

01 вересня 2012 о 14:38

Унікальна дерев’яна Свято-Троїцька церква, що в селі Драбівці Золотоніського району, руйнується. Її неодноразово перебудовували та реставрували, але зараз її треба негайно рятувати, пише «Черкаський край».

– Після невдалої реставрації почала протікати покрівля, – жаліється сільський голова Драбівців Олександр Герасименко. – Церкву необдумано обшили гонтом і зараз під ним псується дерево. Своїми силами нічого робити не можемо, адже об’єкт перебуває під державною охороною. Зараз 400 тисяч гривень потрібно для ремонту покрівлі, а вже повна реставрація обійдеться в 1,5 мільйона.

За словами настоятеля церкви отця Віталія, це єдина церква для жителів трьох прилеглих сіл – Драбівців, Маркизівки та Сеньківців. Не так давно поруч існувало дві дерев’яні церкви XVIII ст. Тепер одну з них – Миколаївську (з присілка Сеньківці) – перенесено до етнографічного комплексу в селі Стецівка Чигиринського району, а в Драбівцях залишилась Троїцька церква.

Громада села не раз подавала клопотання до різних інстанцій, щоб кошти на реставрацію церкви виділили з державного чи обласного бюджетів, але справа не рушиться з місця. Якщо фінансування не буде найближчим часом, унікальна пам’ятка просто не доживе до свого трьохсотріччя.

– Дуже прикро, якщо ми не зможемо зберегти цю пам’ятку для наступних поколінь, – говорить настоятель Свято-Троїцької церкви отець Віталій. – І наше покоління стане останнім свідком її існування…

Джерело: Прочерк
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути