chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві може з'явитися старообрядницька церква

06 серпня 2012 о 10:23

Віряни-старообрядники змусили КМДА замислилась над будівництвом старообрядницької церкви на честь Успіня пресвятої Богородиці.

Про це йдеться у відповіді КМДА на запит голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця щодо повернення релігійній громаді Руської Старообрядницької Церкви приміщення колишньої старообрядницької церкви Успіня Пресвятої Богородиці на вул. Сковороди, 9-Б, чи передбачення в бюджеті Києва на 2013 рік коштів на будівництво нової старообрядницької церкви.

«Як повідомили в КМДА «на сьогодні питання передбачення коштів в 2013 році на будівництво старообрядницької церкви ще опрацьовується». Сподіваюсь, питання щодо повернення старообрядникам приміщення для богослужінь, яке не вирішується роками, розв’яжеться вже в 2013 році», — висловив сподівання О. Бригинець.

Депутат зауважив, що і комісія Київради питань культури, і комісія з питань власності підтримали передачу релігійній громаді приміщення, в якому колись діяла старообрядницька церква за умови віднайдення прийнятного приміщення Інституту археології, який на сьогодні знаходиться в будівлі колишньої церкви.

«КМДА не знайшла приміщення для переселення Інституту. У зв’язку із неможливістю виселення наукової установи та необхідністю відновити справедливість щодо повернення старообрядникам храму для богослужінь, влада мусить збудувати для старообрядників нову церкву. Як на мене – це хороший вихід з ситуації, що склалась навколо приміщення на вул. Сковороди, 9-Б»,- вважає О. Бригинець.

Сьогодні у приміщенні по вул. Г.Сковороди, 9- Б розміщене відділення Інституту археології НАН України, договір оренди у якого закінчився 27.08.2011 року. Релігійна громада Старообрядницької церкви просить повернути культову споруду, що колись належала їх парафії, у користування церкви.

Нагадаємо, будинок на вул. Г.Сковороди, 9- Б (колишня вул. Набережно-Микільська, 9/14) є пам’яткою архітектури національного значення. За документальними даними зазначений будинок 1849 року успадкували купці Скворцови, що були старообрядцями і передали його Старообрядницькій церкві. У 1891 році за згаданою адресою офіційно зафіксована Церква Успіння Пресвятої Богородиці. У 1936 році храм був закритий.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути