chrome firefox opera safari iexplorer

У Попова вимагають рівного ставлення до всіх церковних громад

16 липня 2012 о 14:14

КМДА не хоче повертати Руській Православній Старообрядницькій Церкві приміщення на вул. Григорія Сковороди, 9 Б. Станом на сьогодні причиною відмови релігійній громаді є те, що зазначене приміщення не носить жодних ознак культової споруди, хоча нещодавно ГУ охорони культурної спадщини стверджувало, що в цій садибі з 1891 року була зареєстрована церква в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці.

Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

У листі від 20.03.2012, аналізуючи історію будівлі, ГУОКС інформує про те, що зазначений будинок був зведений як житловий і використовувався за цим призначенням приблизно сто років (з 1790 по 1891 рік). У 1891 році за згаданою адресою офіційно зафіксована Церква Успіння Пресвятої Богородиці. У 1936 році храм був закритий.
І лише з 1984 і донині будинок використовують як адміністративну будівлю.

«Донедавна чиновники ще вагалися чи віддавати будинок релігійній громаді чи ні, а сьогодні вони категорично проти повернення приміщення Старообрядницькій Церкві. Невже влада різко змінила свою позицію через те, що для неї ця не чисельна і не активна у волевиявленні громада як електорат не складає цінності», — обурений О. Бригинець.

Депутат наголосив, що Старообрядництво певний час перебувало під забороною, тому з середини XIX століття до початку XX їх богослужіння відбувалися таємно. «В КМДА забули історію Старообрядництва, яке нищилося і піддавалося гонінню. Зрозуміло, що релігійні громади шукали форми існування. Тому ситуація, коли служби відбувалися таємно в звичайних будинках, переобладнаних під храми, були типовим для того часу»,- нагадав історичні факти О. Бригинець.

Будинок на вул. Г.Сковороди, 9 Б (колишня вул. Набережно-Микільська, 9/14) є пам’яткою архітектури національного значення. За архівними даними зазначений будинок 1849 року знаходився у власності сім’ї старовірів купців Скворцових та використовувався як молитовний. Згодом будівля була передана Старообрядницькій церкві.

«Влада робить преференції одній церкві, нехтуючи інтересами інших релігійних громад. Абсолютно переконаний, якщо прийняте рішення — повертати церкви релігійним громадам, то йдеться про храми не залежно від того, який зовнішній вигляд вони мають. Якщо для старообрядників храмом був будинок, що зовні схожий на житловий, то потрібно враховувати не зовнішні ознаки, а суть питання», — переконаний О. Бригинець.

О. Бригинець наголосив, якщо влада не збирається повертати старообрядникам приміщення, вона повинна побудувати для громади іншу церкву для того, щоб історична справедливість перемогла. Тому голова комісії звернувся до голови КМДА О. Попова з вимогою передбачити в бюджеті Києва кошти для будівництва Старообрядницької церкви. Або все ж передати споруду релігійній громаді.

 

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути