chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині згоріла дерев’яна церква XVII століття

25 квітня 2011 о 14:22

Вночі, з 24 на 25 квітня, в с. Переволочна Буського району Львівської області згоріла дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці (УГКЦ) з дзвіницею, датована XVII ст, пам’ятка архітектури національного значення. Про це повідомляє РІСУ.

За інформацією Львівської ОДА, на місці події працює слідча група Головного управління МНС у Львівській області та Управління охорони історичної та культурної спадщини Львівської ОДА.

Церква була перенесена до с. Переволочна з с. Ярославця у 1754 р. Богослужіння в ній відбувалися до 1960 р., коли вона була закрита радянською владою і перетворена на краєзнавчий музей. 1988 р. її відкрили для богослужінь.

Як повідомляє сайт «Дерев’яні церкви Львівщини», будівля храму була тризрубна, триверха, до південної стіни вівтаря прибудована ризниця, від заходу до бабинця рівноширокий присінок. З півночі, півдня і, частково, сходу церкву оточувало широке опасання на дерев`яних стовпах, які опираються на бетонний фундамент (раніше були дерев`яні бруси). Під опасанням можна було побачити не захищений зруб — сьогодні не частий випадок. Стіни надопасання покриті фарбованим гонтом. Стіни прибудов вертикально шальовані дошками з лиштвами. Три світлові восьмерики накриті шоломовими банями, які завершують ліхтарі з маківками. Форма стрімких верхів (над бабинцем і вівтарем) робить силует церкви дуже виразним і незабутнім. На південний-захід від святині була розташована дерев`яна триярусна дзвінниця, накрита шатровим дахом.

Нагадаємо, в Львівській області на обліку є близько 600 дерев’яних церков та дзвіниць.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути