chrome firefox opera safari iexplorer

У РФ до суду передано справу поета, який написав вірш на підтримку України

23 березня 2015 о 17:10

Кримінальну справу стосовно Олександра Бившева, поета з селища міського типу Кроми Орловської області, передано до суду, повідомляють «Грані». Він звинувачується в екстремізмі за публікацію в соцмережах віршів на підтримку України.

Районна газета «Зоря» опублікувала замітку про направлення справи до суду в номері, в основному присвяченому «народній радості» з нагоди річниці анексії Криму, зазначив Бившев. Цього разу редакція змінила його прізвище. Однак раніше видання згадувало його під справжнім ім'ям в якості «зрадника Батьківщини».

3 жовтня Кромський райсуд визнав вірш «Українським патріотам» екстремістським матеріалом. Рішення було винесено на підставі висновку, підготовленого експертно-криміналістичним центром регіонального УМВС. 20 листопада Орловський облсуд залишив це рішення в силі. У березні Орловський облсуд відхилив касаційну скаргу Бившева. Поет заявив, що оскаржуватиме це рішення у Верховному суді, а потім звернеться в ЄСПЛ.

При цьому раніше експертизу тексту провели фахівці московської Гільдії лінгвістів-експертів з документаційних та інформаційних спорів (Гледіс), в числі яких були два доктори наук і один академік. Вони не знайшли у вірші ніяких ознак екстремізму. Проте висновок Гледіс суди до уваги не взяли.

Вірш «Українським патріотам» Бившев опублікував 1 березня 2014 на своїх сторінках в соцмережах. У середині травня за це проти нього порушили справу за частиною 1 статті 282 КК (збудження ненависті або ворожнечі), що передбачає до чотирьох років колонії.

19 червня проти поета відкрили ще одну справу за частиною 1 статті 282. Вона була заведено за публікацію 15 квітня вірша «Українські повстанці». Його автор також помістив в соцмережах. Тоді ж, 19 червня, у Бившева пройшов обшук, в ході якого були вилучені ноутбук та електронні носії даних.

Бившеву 42 роки, він уродженець Кромів. Закінчив Орловський педінститут. Автор двох книг віршів. Член Спілки письменників XXI століття. У Бившева на руках хворі батьки — 84-річний батько, котрий переніс інфаркт, і напівсліпа матір, у якої був інсульт.

16 серпня поета відсторонили від роботи в селищній школі, де він викладав німецьку мову.

У грудні Бившев повідомив погрозу вбивством, яка йому надійшла.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути