chrome firefox opera safari iexplorer

Якщо хочете зберегти свій слух, слухайте музику не більше однієї години на день — ВООЗ

20 березня 2015 о 13:01

Якщо ви хочете зберегти свій слух, слухайте музику не більше однієї години на день — такі нові рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

З кожним роком зростає кількість людей, у яких виявляються перші ознаки хронічної глухоти. І, що більш насторожує фахівців, більша частина з цього числа — це молодь і підлітки. За оцінкою ВООЗ, на сьогодні близько 1,1 мільярда підлітків у всьому світі мають високий ризик пошкодження слуху. Причина цього — прослуховування музики протягом довгого часу і на дуже високій гучності.

Також за даними ВООЗ, близько 43 мільйона чоловік у віковій групі 12–35 років вже страждають частковою втратою слуху, і це число продовжує зростати.

40% людей, хто має високий ризик пошкодження слуху, слухають надмірно гучну музику в клубах і барах. Великого ризику зазнають також ті, хто слухає музику в навушниках — в основному, це стосується молодих людей, які можуть слухати mp3-плеєр по 10 годин на день.

Сформована ситуація і невтішні прогнози фахівців, змусили ВООЗ розробити рекомендації щодо безпечної гучності звуку.
Безпечні рівні гучності звуку:
85 дБ — рівень звуку усередині автомобіля — 8 год;

90 дБ — газонокосарка — 2 год 30 хв;

95 дБ — середній мотоцикл — 47 хв;

100 дБ — автомобільний сигнал або вагон метро — 15 хв;

105 дБ — портативний програвач на максимальному рівні гучності — 4 хв;

115 дБ — рок-концерт — 28 сек;

120 дБ — сирени повітряної тривоги, вувузела — 9 сек.

Чим вище рівень гучності звуку, тим швидше він пошкоджує слух. З цієї причини, фахівці рекомендують дотримуватися наступних правил:

1. Слухайте музику не більше однієї години в день. За словами доктора Е. Круга, директора ВООЗ з профілактики травматизму, година в день — це лише орієнтовна рекомендація. В основному вона призначається для тих, хто звик слухати плеєр через навушники по багато годин на день.

2. На всіх пристроях виставляйте рівень гучності на відмітку не більше 60%.

3. Використовуйте спеціальні ізолювальні навушники. Такі навушники особливо необхідні тим, хто намагається глушити гучною музикою звуковий фон в громадських місцях.

4. При прослуховуванні музики робіть невеликі перерви.

5. При особливо високому рівні шуму користуйтеся протишумними вкладишами, т.зв. «бервухами».

6. Під час концертів перебувайте подалі від акустичних колонок.

В цілому щодо цього питання фахівці налаштовані оптимістично: так, гучна музика може призводити до значної втрати слуху, але цього легко запобігти, якщо дотримуватися наведених рекомендацій.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути