chrome firefox opera safari iexplorer

7 екологічних порад на кожен день

30 квітня 2015 о 10:39

Вчені б’ють на сполох: щороку довкілля все більше забруднюється. Ми можемо нарікати на великі підприємства, що викидають відходи в атмосферу та водойми, на компанії, що вирубують ліси та вбивають тварин, на організації, що безжально видобувають невідновні природні копалини тощо. А можемо почати з себе і зробити маленький крок до покращення стану навколишнього середовища.

1.Оптимальна кількість води

Економимо воду та електроенергію на її кип’ятіння. Якщо ми хочемо заварити одне горнятко чаю чи кави і набираємо для цього половину, а то й цілий чайник води, то отримаємо натомість подвійну втрату: 1) час, протягом якого нагріватиметься зайва вода; 2) електроенергія (читай: гроші), що потрібні для нагрівання надлишкової кількості води.

Під час приготування їжі також використовуйте стільки води, скільки насправді потрібно. Щоб зварити декілька картоплин, не потрібно набирати цілу каструлю води. А якщо накривати сковорідку і каструлю кришкою відповідного діаметру, то процес приготування їжі триватиме ще швидше, і ви знову ж таки зекономите електроенергію.

2. Оптимальне освітлення

Максимально використовуйте ресурси природного світла. Краще підсунути робочий стіл ближче до вікна, аніж вмикати на цілий день лампу. Якщо це неможливо, то надавайте перевагу місцевому освітленню. Наприклад, для читання книги краще підійде настільна лампа, аніж центральна багатолампова люстра. Це не тільки економно, а й комфортно.

Вмикайте освітлення лише там, де є люди і де це справді необхідно. Немає потреби, щоб на кухні всю ніч горіло світло, якщо ви завітаєте туди лиш один раз. Виробіть у собі «принцип холодильника»: вмикайте світло, коли відчиняєте двері і вимикайте його, коли зачиняєте їх.

3. Маленькі втрати – також втрати

Вчені підрахували, що якщо з крана капає 10 капель за хвилину, то за місяць з нього даремно витікає 170 літрів води, а в рік – понад 2000 літрів. Не ігноруйте такі, здавалося б, дрібні поломки. Вчасно полагоджений кран може покращити екологічний стан всієї планети.

4. Використовуйте залишкове тепло

Після того, як ми вимкнемо праску з розетки, вона ще деякий час зберігає тепло. Навчіться його використовувати. Такі дрібні речі як носова хустинка можна без проблем прасувати вже вимкненою праскою. Будьте уважні до температурних режимів: прасування одягу при температурі, вищій за рекомендовану, не тільки псує саму річ, а також завдає шкоди довкіллю.
Надлишкове тепло можна використовувати також при готуванні їжі.

5. Забудьте про одноразовість

Якщо протягом тижня ви всього двічі купуєте в супермаркеті чи на ринку одноразовий поліетиленовий пакет для продуктів, то щороку ви приносите додому 100 таких пакетів, більшість з яких викидаєте на сміття з побутовими відходами. Кожного року в світі на смітник потрапляє мільярд (!) пластикових пакетів, що не розкладаються.

Придбайте одну екологічну торбину для своїх покупок, і ви покращите цю сумну статистику. Не користуйтеся одноразовим пластиковим посудом та не купуйте одноразових пластмасових речей. Ніщо не вічне, але вони ще й негарні та шкідливі. Поламані чи старі якісні речі (дерев’яні, скляні, металеві тощо) завжди можна або відремонтувати, або відреставрувати, або віддати потребуючим. Добре подумайте перед тим, як викидати що-небудь на смітник. Часто речам можна подарувати другий шанс на життя.

6. Вмикайте техніку для роботи

Виробіть для себе правило: будь-яке обладнання має бути ввімкнутим тоді,коли на ньому працюють. Немає потреби одразу, як тільки приходите на робоче місце, вмикати комп’ютер, принтер, сканер, ксерокс чи ще щось. Техніка в режимі очікування також споживає електроенергію. Тому вмикайте її лише тоді, коли вона справді потрібна.

7. Обирайте найбільш екологічний транспорт

Тут не потрібно великих знань з математики, кожен може порахувати, що автобус, трамвай чи тролейбус, який перевозить 30 людей, витратить менше пального, ніж 30 окремих автомобілів для кожного з цих людей. Тому на щодень краще надавати перевагу саме громадському транспорту.

Але є ще дещо краще за нього – велосипеди. Вони не тільки не потребують палива, а й покращать ваш фізичний стан. З ними можна їздити по будь-якому маршруту та забути про корки на дорогах. Для пересування в межах міста двоколісний друг підходить, мабуть, найкраще.

Хоча не варто забувати про ще один «транспортний» засіб – ваші власні ноги. Не лінуйтеся ходити пішки, якщо потрібно подолати порівняно невелику відстань. На вулиці весна, незабаром зацвітуть дерева, і піші прогулянки перетворяться на справжнє джерело радості та натхнення.

Джерело: СКАЗ
Розділи: Довкілля

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути