chrome firefox opera safari iexplorer

Американський журнал Newsweek написав про упослідженість української мови в Україні

27 квітня 2015 о 19:17

Місце української мови в Україні стало темою американського журналу Newsweek.

Журналістка цього — другого за накладом у США - тижневика Сара Тополь написала розлогу статтю про громадський рух «И так поймут», в якій розповіла, яких зусиль коштує українцям відстоювання гарнтованого конституцією права на спілкування рідною мовою. Американка описала законодавчий статус єдиної державної мови, а також її присутність у побуті.

Заголовок «Tongue-Tied on Ukraine's Front Lines» можна перекласти як «Мовна лінія українського фронту» або ж «Недорікуватість на українській лінії фронту».

«У світі розуміють важливість української мови для збереження держави. А от більшість українців — ні», — з такими типовими словами розходиться англомовна стаття українськими просторами соцмереж.

«Позитив від мого інтерв'ю Ньюзвіку ще й у тому, що його передрукували безліч англомовних світових ресурсів, отже інформування про проблему стало ще ширшим і потужнішим. Ба навіть українські видання котрі не мають україномовної версії, як ось наприклад „Цензор“, його передрукували», — коментує засновник ініціативи, яка цієї зими стала офіційно громадською організацією, Роман Матис.

«Американское издание рассказало своим читателям историю одного украинца, который определился с главной целью своей жизни – борьбой с русским языком в украинском обществе. Героя статьи зовут Роман Матис. По его словам, он впервые начал противостоять русскому языку еще три года назад...» — в такому ключі новину подало російське видання «24smi» в огляді «Косые» санкции, американские провокации и украинский русофоб Матис. Обзор западных СМИ".

У мережі Facebook спільнота «И так поймут» от-от матиме 10 тисяч учасників. Серед досягнень  - те, що в торгових мережах почала з'являтися іноземна побутова техніка, маркована українською мовою.

 

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути