chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобилі загорівся ліс. Чим це небезпечно для українців

28 квітня 2015 о 18:20

У Київській області виникла пожежа на території спеціального комбінату Чорнобильська пуща. Про це 28 квітня повідомили у ДСНС. Про причини пожежі поки нічого не повідомляється. "У Службу порятунку Київській області надійшло повідомлення про пожежу окремими осередками на трьох лісових кварталах на території спеціального комбінату «Чорнобильська пуща», — йдеться в повідомленні ДСНС.

До гасіння пожежі, яка охопила 320 га лісі, вже залучено 182 чоловіки та 32 одиниці техніки. Крім того, для проведення повітряної розвідки осередків пожежі та їхнього гасіння залучено вертоліт Мі-8 з водозливним пристроєм, Єврокоптер, а також два пожежних літаки АН-32 П. На місце події прибув також особовий склад Іванівської, Вишгородського та Бородянського районів Київської області в складі 52 осіб особового складу та 9 одиниць техніки. На місці події розгорнуто штаб пожежогасіння, працює мобільна оперативна група. Зазначимо, що пожежі у Чорнобильській зоні відчуження небезпечні для українців.

Екологи вже давно б'ють на сполох з приводу цього питання. Як пояснила представниця НЕЦУ Тетяна Вербицька, якщо у Зоні виникне лісова пожежа, то її вже важко буде зупинити. Крім того, за її словами, проблема виникнення пожеж у чорнобильському лісі вже давно гостро стоїть.  Україна досі сидить на ядерній «бомбі» старих АЕС «У разі виникнення лісової пожежі, якщо радіоактивний ліс починає горіти, то ця радіація вивільнюється, потрапляє у повітря і потім з вітром розноситься. Якщо пожежа виникне, то її буде дуже важко спинити», – говорить Вербицька. Тобто, в першу чергу, за словами експерта, лісові пожежі у Зоні небезпечні через вивільнення радіації, яка можне розповсюдитися на невизначену територію.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля