chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 квітня по 10 червня триватиме заборона на вилов риби

01 квітня 2015 о 16:26

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи спільно з низкою громадських організацій сьогодні провів круглий стіл на тему «Яким має бути цивілізоване рибальство в Україні».

Приводом для цієї дискусії, зокрема, стала весняно-літня заборона на вилов риби, яка триватиме з 1 квітня по 10 червня 2015 року у зв’язку із нерестом. Як відомо, в нерестовий період дозволено лише любительський вилов риби (до 3-х кілограмів цінних видів риб) з берега за межами місць її нересту однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком та спінінгом.

Відкриваючи круглий стіл, Голова Комітету Микола Томенко сказав, що мета його проведення полягала в тому, щоб, з одного боку, поінформувати населення про відповідну заборону, а з іншого – спільно з відповідними природоохоронними структурами та органами виконавчої влади забезпечити можливість нормального проведення нересту і зупинити масове браконьєрство.

Микола Томенко нагадав, що у 2011 році набув чинності його законопроект (№3325-VI), який заборонив виготовлення, збут та застосування браконьєрських знарядь (отруйних принад, колючих, давлячих та капканоподібних знарядь лову, електровудок, вибухових речовин, пташиного клею та монониткових сіток). Крім того, на законодавчому рівні була закріплена заборона на ввезення в Україну капканів, мониткових сіток і електровудок, які використовуються виключно з браконьєрською метою, а також введена кримінальна відповідальність за використання вибухових отруйних речовин та електровудок.

Проте, на жаль, на сьогодні ми досі маємо серйозні проблеми з виконанням цього закону через відсутність чіткої системи контролю та порівняно невеликі штрафи за порушення цих норм, вважає М. Томенко. Він також наголосив на необхідності максимального інформування органів виконавчої влади, населення, зокрема, продавців ринків, про те, що згадані вище знаряддя для лову риби та полювання перебувають під забороною законодавства вже чотири роки, а за їх розповсюдження і використання передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Микола Томенко також висловив сподівання, що ухвалення парламентом підготовлених Комітетом до другого читання низки законопроектів щодо повернення інституту громадських інспекторів та посилення відповідальності за браконьєрство допомогли би забезпечити контроль за ситуацією в цій сфері.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути