chrome firefox opera safari iexplorer

Здорова їжа обійдеться українцям дешевше, ніж ситна і калорійна

29 квітня 2015 о 13:14

Щоб зекономити, українці відмовляються від червоного м’яса, фруктів та сирів, віддаючи перевагу дешевій та калорійній їжі — вони впевнені, що здоровий раціон за ті ж гроші неможливий. Лікарі ж доводять зворотне.

На обідньому столі середньостатистичної сім’ї нині рідко побачиш яловичину, йогурти або морську рибу, зате картопля й курка є завжди. Журнал «Фокус» виводить з цього парадокс «економного» українця: «Чим бідніше, тим жирніше».

За даними програми розвитку ООН, за останній рік відсоток жителів України, які недоїдають (менше 2100 ккал у добу) виріс до 16,2%. Це ті, кому не вистачає грошей навіть на найдешевшу їжу.

А ось у дещо забезпеченіших людей інша проблема — вони відмовляються від хороших продуктів, віддаючи перевагу не якості, а кількості. Тобто переходять на більш жирні і вуглеводні продукти. Це підтверджують і дані Держкомстату. За останні п’ять років на 25% впав продаж сирів, на 24% — вершкового масла, на 11% — кисломолочних продуктів. У три рази знизилося споживання яловичини — з 9 до 3 кг на людину, а ось курка подешевшала, і купувати її стали більше на цілих 12,5 кг — з 25 до 37,5 кг. Причини очевидні — за ці п’ять років ціни зросли майже на 60%, а розмір середньої заробітної плати збільшився лише на 15-20%.

Лікарі запевняють, що такі зміни дієти неодмінно позначаться на здоров’ї нації. Але станеться це не через те, що люди бідніють, а тому, що не хочуть відмовлятися від стереотипів.

Дієтолог Наталія Самойленко говорить: українці впевнені, що правильне харчування — це обов’язково дорого. Але при бажанні можна купувати здорові продукти за ті ж самі гроші. Головне — переглянути свої звички. За словами гастроентеролога Лілії Ямроз, незбалансоване харчування призводить до безлічі проблем: від напівфабрикатів і смаженої їжі розвиваються функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту, при споживанні жирної їжі — атеросклерозу.

На думку Самойленко, крім ожиріння варто побоюватися цукрового діабету і гіпертонії: «Наприклад, якщо говорити про курку, яка зараз представлена в магазинах, то в ній практично немає білка, зате багато насиченого жиру, а також факторів росту, гормонів та антибіотиків».

Нема в магазинній курятині і заліза з міддю — кровотворних мікроелементів, які представлені в яловичині.

«Буквально вчора я купувала в магазині броколі за п’ять з гаком гривень кілограм, — розповідає Самойленко. — Недорого коштують і бобові — квасоля, сочевиця, а вони дуже корисні через високий вміст вітамінів, правильних вуглеводів та клітковини. Зараз можна брати гарбуз, топінамбур, сезонні вітчизняні фрукти. Але чомусь українці легше віддають гроші за ковбасу, ніж за здорову їжу».

Лікар радить чергувати картоплю з пшоном, гречкою, неочищеним рисом, вводити в раціон яйця, зелень, сухофрукти та горіхи. Все це не так уже й дорого і трохи корисніше, ніж, наприклад, хліб і картопля, яким часто замінюють іншу їжу, коли економлять.

Цікаво, що при цьому цілком забезпечені українці інший раз витрачають на їжу менше, ніж ті, хто зводить кінці з кінцями: «Я стежу за фігурою, тому намагаюся харчуватися за правилами. Часто готую у пароварці — рис, річкову рибу, овочі. Роблю оладки з кабачків — це легка і корисна їжа. Замість солодощів у мене родзинки, яблука і банани. Також дуже люблю супи — пісні і з овочів, на курячому бульйоні, з цибулею та грибами», — зізнається викладач англійської Юлія Антоневич. За її словами, вона витрачає на їжу трохи більше тисячі гривень на місяць.

Директор Інституту соціології НАНУ Євген Головаха робить висновок, що корінь проблеми незбалансованого харчування українців — не нестача фінансів, а погано розвинена культура їжі. Раціон радянських часів був сильно обмежений — люди в очі не бачили морепродуктів, овочів і альтернативних зернових. І поки пройшло дуже мало часу, щоб українці кардинально змінили структуру харчування, замінивши салат мімоза і оселедець під шубою більш корисними стравами.

23 грудня

Інші дати
Народився Степан Тимошенко
(1878, с.Шпотівка, Сумська область – 1972) – український вчений у галузі механіки. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.
Розгорнути