chrome firefox opera safari iexplorer

Святкування Нового року обійдеться українцям в середньому 3,6 тис грн

17 листопада 2011 о 16:05

Цього року на новорічні покупки українці мають намір витратити 3 665 грн, що на 23,4% більше, ніж торік.

Такі дані Корреспондент.biz надала компанія Deloitte, підбиваючи підсумки дослідження настроїв українських і європейських споживачів в сезон новорічних і різдвяних свят 2011—2012 рр...

Дослідження показало, що більше половини бюджету середньої української сім'ї (54%) піде на подарунки рідним і близьким, а третина (33%) — на новорічний стіл.

Витрати на розваги порівняно з минулим роком збільшаться лише на 12% і складуть 476 гривень.

Українці, які планують збільшити витрати на новорічні свята, пояснюють це зростанням доходів у минулому році (66%), а також бажанням отримувати задоволення і уникати думок про кризу (47%). Частина опитаних споживачів (33%) зазначили, що збільшенню витрат сприяє поява на ринку інноваційних товарів.

Ті ж українці, які мають намір скоротити свої святкові витрати, головною причиною назвали передчуття подальшого погіршення економічної ситуації (62%) і наявність боргів (27%).

Deloitte відзначає, що порівняно з іншими країнами, які взяли участь в опитуванні, найстрімкіше зросли святкові бюджети саме українців. Частково це обумовлено інфляцією і підвищенням вартості споживчого кошика, почасти — традицією святкувати Новий рік всупереч всім труднощам.

Жителям більшості європейських країн властива тенденція до скорочення новорічних витрат. Наприклад, в Греції очікується скорочення новорічних витрат на 22%, в Португалії — на 7,3%, в Італії — на 2,3%.

Втім, незважаючи на зростання, в українців очікується один з найскромніших новорічних бюджетів серед опитаних респондентів з 18 європейських країн. За обсягом запланованих святкових витрат нам поступаються тільки Нідерланди (260 Євро) і Греція (319 євро). За підсумками опитування в 18 країнах, які взяли участь у дослідженні, середня сума святкових витрат складає 587 євро.

***

Зазначимо, що Deloitte проводить передноворічне дослідження споживчих настроїв у 18-ти країнах світу протягом 14-ти років. Україна бере в ньому участь вже четвертий рік. У цьому році в рамках дослідження було опитано 18 354 споживачів методом інтернет-анкетування протягом двох останніх тижнів вересня.

В Україні в дослідженні взяли участь 780 чоловік у віці від 18 до 65 років, які є жителями Києва, Харкова, Дніпропетровська, Донецька, Одеси, Львова, Миколаєва та Сум. Опитування проводилося за репрезентативною вибіркою для кожної з країн-учасниць з використанням аналогічної для всіх країн інтернет-анкети.

У листопаді минулого року повідомлялося, що українці мають намір збільшити свої витрати на новорічні та різдвяні свята на 14,8% — до 2 970 гривень.

Про те, що найбільше українці бажають отримати у подарунок під новорічну ялинку, читайте тут. 

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути