chrome firefox opera safari iexplorer

Прихована аудіо- та відеофіксація фактів корупції чиновників стала законною

28 травня 2015 о 10:45

Кожен громадянин тепер може безперешкодно використовувати засоби прихованої аудіо- та відеофіксації для документування фактів корупції.

Верховна Рада України підтримала проект закону №1165 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства у боротьбі з корупційними злочинами».

Змінами передбачається також введення у кримінальне процесуальне законодавство інституту громадського звинувачення у сфері корупційних злочинів. Це означає, що громадським обвинувачем може стати будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо постраждала від кримінального злочину або якій стало відомо про скоєння злочину.

Як зазначає видання Дзеркало тижня, автор законопроекту Андрій Кожем’якін пояснив, що «громадський обвинувач користується такими ж правами, як і слідчий, і прокурор, і стає повноправним учасником розслідувань кримінального провадження».

Права та обов’язки громадського обвинувача виникають в особи з моменту надання їм слідчому, прокурору заяви, повідомлення про скоєння кримінального злочину.