chrome firefox opera safari iexplorer

З нових умов вступу до вишів зник пункт, який заважав корупції

02 жовтня 2013 о 10:50

Міністерство освіти і науки оприлюднило для громадського обговорення умови прийому до вищих навчальних закладів на 2014 рік.

Документ вивішено на стайті Міносвіти.

Як помітили журналісти «Свідомо», основною зміною умов у порівняння з цьогорічними є відсутність інформації про систему «Конкурс»,

Якщо в цьогорічних правилах в пункті 23 сказано, що "інформування громадськості про подання заяв на вступ до вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації здійснюється за даними Єдиної бази із зазначенням категорій вступників… зокрема в інформаційній системі «Конкурс», то в проекті умов на наступний рік сказано лише про Єдину базу.

Система «Конкурс» — це он-лайн сервіс, за допомогою котрого вступники могли передивлятися свій рейтинг в тому чи іншому університеті.

Алгоритм був такий: абітурієнт подає документи в декілька обраних університетів. Дані про його бали вносилися до системи, котра розставляла вступників у рейтинговому порядку. Таким чином можна було стежити, чи маєш ти шанс вступити.

Також за допомогою системи дуже легко виявляти порушення — наприклад, коли вступник з меншим балом чомусь «обходив» колегу з вищим.

«Свідомо» зазначає, що поки невідомо, чи справді Міносвіти вирішило прибрати цю систему, чи «вклинило» її в Єдину державну базу з питань освіти, що містить всю інформацію про вступників і студентів.

Розділи: Новини освіти

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути