chrome firefox opera safari iexplorer

Збираємо врожай на підвіконні

05 травня 2015 о 18:00

От і закінчилася затяжна зима. Холодні короткі дні, нестача сонця, і, як наслідок, нестача сил та погане самопочуття... Саме час змінити ситуацію, адже нам так не вистачає вітамінів! Покращити життєвий тонус допоможуть свіжі запашні овочі та зелень. Звичайно, їх продають у будь-якому супермаркеті цілий рік, проте вони далеко не такі смачні та корисні, як домашні.

Ми пропонуємо Вам чудове вирішення проблеми – розбити справжній город у мініатюрі, прямо на сонячному підвіконні. Свіжа зелень розвіє зимову тугу і порадує око яскравими кольорами, а з зібраного урожаю приготуйте смачний та хрусткий салат, багатий вітамінами. До того ж вирощувати зелень на власній кухні – захоплюючий процес.

 
Почнемо з того, що ж саме можна посадити на вашому «городику»? Для створення цікавої композиції можливо комбінувати кулінарні трави з декоративними. Спочатку виберіть ті рослини, які регулярно використовуєте в кулінарії – базилік, петрушку, кріп, чебрець. Також можна вирощувати цікаві трави, які є декоративними та їстівними одночасно. Оберіть рослини, які контрастні за кольором, розміром листя та висотою. Наприклад, базилік чи м’яту, що мають красиве різнокольорове листя. Висадіть їх у цікаві горщики різних форм і розмірів, прикрасивши свій інтер’єр.

Додайте до рослин на власному «городі» і кілька пахучих трав, наприклад, шавлію чи лаванду. Їхній аромат підвищить настрій та додасть сил і наснаги у приготуванні кулінарних шедеврів!
Обираємо насіння

Найрізноманітніше насіння будь-яких рослин можна придбати у квітковому магазині та висіяти його прямо в горщики. Обираючи насіння, уважно читайте на упаковці опис рослин та рекомендації щодо їх вирощування. Краще віддавайте перевагу найбільш раннім сортам. На пакетиках з насінням інколи пишуть: «Рекомендовано для вирощування у квартирах». Таке насіння підійде куди ліпше. Поки воно не зійшло, контейнер можна зверху прикрити склом, спеціальною кришкою чи поліетиленовим пакетом.

У садових магазинах можливо також знайти вже готову розсаду. Обережно витягніть кущики зелені з горщиків, притримуючи стебла пальцями, і висадіть у приготований контейнер. Зверху додайте ґрунт, але не до країв контейнера, залишивши місце для поливу. Покладіть також небагато камінчиків навколо рослин. Мульча з дрібної гальки чудово зберігає вологу!

Якщо ви хочете збирати врожай регулярно, зробіть посів чи висадку рослин з інтервалом у тиждень-два. Так, свіжа зелень радуватиме вас дуже довго!

І пам’ятайте, що всім рослинам необхідне регулярне підрізання, щоб трави залишалися невисокими, але з шикарним листям.

Посів та догляд
Необхідні матеріали:

  •  контейнери різних розмірів (краще використовувати широкі та неглибокі)
  •  якісний ґрунт для вирощування овочів
  •  поліетиленові пакети або спеціальні ковпаки (для створення парникового ефекту)
  •  пульверизатор чи лійка з маленькими отворами для поливу

Для початку оберіть контейнер необхідного розміру. Вибирайте той, який вам більше до вподоби. Можете прикрасити інтер’єр своєї кухні, придбавши декоративний горщик у формі черепашки чи равлика.

Також у спеціальних садових магазинах купіть ґрунтову суміш у необхідній кількості. Як варіант, приготуйте ґрунт самостійно – візьміть у рівних частинах чорнозем, пісок та компост чи перегній. Не забудьте також про дренаж, поліетиленову плівку та інструменти для роботи та догляду за розсадою.

Розпочніть посадку з того, що покладіть на дно горщика чи контейнера тонкий шар дренажу, зверху насипте готову ґрунтову суміш, полийте водою та злегка ущільніть. За допомогою спеціальних інструментів чи просто дерев’яною паличкою або олівцем зробіть невеликі борозни на відстані у кілька сантиметрів. Глибина їх не повинна перевищувати 0,5-1 см, щоб сходи з’явилися швидко. Зверху насипте ще один шар ґрунту. Залиште кілька сантиметрів до краю горщика для поливу. Зверху накрийте його плівкою чи ковпаком і чекайте сходів.

Щоб пряні і зелені культури добре росли, їм необхідно не менше 5 годин сонячного освітлення на день. Під «городик» краще відвести підвіконня того вікна, що виходить на південну, східну або південно-східну сторону. Якщо такої можливості немає, просто виберіть найсвітліше підвіконня. Раз на тиждень повертайте контейнери, щоб рослини рівномірно висвітлювалися, і жодна з них не залишалася в тіні. Не забувайте також обривати кінчики пагонів, – так рослина буде добре кущитися. Уважно слідкуйте, щоб ґрунт був пухким і достатньо зволоженим.
Створіть композицію за смаком

Проявіть творчість і розмістіть декілька рослин в одному контейнері, враховуючи не лише вимоги до умов росту, але і зовнішній вигляд рослин.

Урізноманітнити композицію допоможуть рослини з червоним листям: наприклад, висаджений серед трав кущик декоративного гострого перцю з темно-фіолетовими листочками та яскраво-червоними перчинками. Він і «город» ваш прикрасить, і стане в нагоді як гостра приправа.
Таким міні-городом на власній кухні ви зможете користуватися довго, до самої осені. На зиму варто обрізати багаторічні рослини та висадити за можливістю в саду або залишити у власній квартирі, але зберігати їх потрібно у темному та сухому місці до наступної весни.

У домашніх умовах можна вирощувати і помідори, й огірки, і редиску… Але це вже зовсім інша історія. Технологія їх вирощування більш складна, тому вимагає спеціальних знань і часу!

Живлення для рослин

Як і квіти, культурні рослини потребують періодичного підживлення, якщо ви бажаєте вирощувати їх упродовж тривалого часу. Для доброї вегетації їм необхідний повний комплекс мікроелементів. Важливо обрати безпечні добрива, адже ми не хочемо годувати сім’ю хімікатами та пестицидами.
Листя завареного чаю і кавова гуща

Дійсно, відходи чаю та кави, а також м’яти й інших трав’яних чаїв роблять землю в горщиках легкою. Але таке «альтернативне» добриво має як плюси, так і мінуси. Плюс: нейтралізація лужного ґрунту. Мінус: якщо у вас живуть ґрунтові мушки, то відходи чаю та кави стануть джерелом їх катастрофічного розмноження. Тому таке «добриво» застосовується лише при відсутності цих мушок.

Після чергового чаювання або заварювання кави просто злийте рештки у горщики з вашою розсадою, не забуваючи і про декоративні квіти. Кава та чай не лише живлять рослини, але і посилюють їхні захисні властивості.
Яєчна шкаралупа

Яєчна шкаралупа, як відомо, складається, в основному, з кальцію, який є чудовим добривом. Але треба пам’ятати, що вона розкладається повільно, і треба знати міру. Якщо при посадці вносити шкаралупу в ґрунт у великих кількостях, то це негативно позначиться на розвитку розсади сіянців. Таке добриво корисне лише для дорослих рослин.

Добре подрібніть зібрану яєчну шкаралупу, залийте 1 л води, залиште настоятися кілька днів, поливайте розсаду і квіти.
Цибулиння

Раз на місяць із зібраного цибулиння можна приготувати відвар для обприскування рослин і верхнього шару ґрунту з метою профілактичного знезараження. Практично всі рослини сприймають такий відвар як повноцінне добриво. Він готується дуже просто: лушпиння цибулі заливають 1,5 літрами окропу, кип’ятять хвилину. Накривають кришкою і дають настоятися кілька годин, після чого проціджують і заливають у пульверизатор. Обприскуйте всі рослини свіжим розчином. Зберігати настій не можна!
Апельсинова шкірка

Використовуйте відвар із апельсинових шкірок аналогічно до настою з цибулиння. Обприскування таким розчином – чудова профілактика проти павутинного кліща. Крім рослин, таку процедуру полюбите і ви самі – запах апельсинового саду триматиметься у вашій оселі кілька годин.
Мінеральна вода для підживлення

Поливати рослини мінеральною водою, звичайно, занадто дорого, але залишки не варто виливати в раковину. Така вода багата біологічно активними речовинами. Вуглекислота, що міститься в ній, розчиняє вапно і перешкоджає утворенню вапняного нальоту на поверхні землі та горщика.

Обираємо улюблені трави

Сортів зелені для домашнього городу не перелічити. На підвіконні можна виростити не лише звичну цибулю чи петрушку, але і шляхетний базилік, чебрець або м’яту.
КРІП дуже невибагливий, він добре розростається і при температурі 3-5°С. Дуже любить світло, але не переносить надмірної вологості. Щоб насіння добре проростало, вимочіть його перед посівом у теплій воді – ефірні олії у його складі стримують проростання рослин.Кріп добре допомагає організму «виростити» корисну внутрішню мікрофлору, знижує тиск, знімає запалення, тонізує роботу серця; заспокоює та поліпшує сон.
ПЕТРУШКУ сіють, попередньо замочивши та проростивши насіння. Під час проростання необхідний частий полив, головне не перестаратися. Після появи сходів рослини проріджують. Зелень потребує ледь затемненого місця та багато вологи. Урожай збирають через шість тижнів.Петрушка стимулює роботу органів травлення, допомагає при порушеннях кровообігу, очищує шкіру обличчя, відбілює зуби та зміцнює ясна.
БАЗИЛІК полюбляє родючий ґрунт з органічними добривами. Головні умови успішного вирощування – сонячне місце і тепло. Висівають насіння у рядки з міжряддям 5-6 см. Ґрунт необхідно періодично розпушувати. Сходи з’являються на 10-12 день. Полив має бути помірним.Базилік стимулює апетит, заспокійливо діє на нервову систему, допомагає при респіраторних захворюваннях, високій температурі, астмі, хворобах легень, серцево-судинних захворюваннях.
CАЛАТ – рослина холодостійка та скороспіла, невибаглива, любить вологу. Насіння висівають на глибині 0,5-1 см. Сходи з’являються на 4-5 день. Догляд полягає у систематичному рихленні ґрунту та помірному поливі.Салат заспокоює нервову систему, поліпшує сон, знижує відкладення солей, стимулює роботу кишечника і виводить з організму холестерин.
СЕЛЕРА проростає при температурі 18-22°С. Перед посівом насіння краще проростити. Сходи з’являються на 12-20 день. Любить світло та воду, проте не переносить надмірної вологи.Селера сповільнює процеси старіння, має заспокійливі властивості, стимулює секрецію шлункового соку, покращує водно-сольовий обмін.
М’ЯТА дуже комфортно почуватиме себе на кухні. Восени або навесні необхідно пересадити кущик м’яти з відкритого ґрунту в невеликий горщик. Літом поставте його у блюдце з водою і слідкуйте, щоб вона не пересихала. М’ята любить багато світла. Пагони варто регулярно обрізати.М’ята підвищує апетит, освіжає та охолоджує організм. Цю рослину використовують для лікування серцево-судинної системи, хвороб сечостатевої, дихальної, неврологічної, травної систем.
РОЗМАРИН полюбляє багато світла і тепла, проте він невибагливий у вирощуванні. Не любить різких коливань температури і застою води від надмірного поливу, скидаючи листя. На літо розмарин бажано винести на сонячний балкон, щоб не знижувався вміст ефірної олії. У спеку ця рослина вимагає рясного поливу; при нестачі вологи у неї жовтіють нижні листки. У період масового цвітіння з розмарину зрізують молоді, густо вкриті волосками пагони з листям і квітками, використовуючи їх для переробки та сушіння.Розмарин урівноважує нервову систему, допомагає при втомі та головних болях, має дезінфікуючу дію, стимулює кровообіг, поліпшує травлення.
ЧЕБРЕЦЬ невибагливий до умов вирощування. Потребує для росту пухких, добре дренованих ґрунтів. Полюбляє світло і тепло. Догляд полягає у розпушуванні ґрунту, помірному поливі, прополюванні.Чебрець вбиває мікроби, піднімає настрій, допомагає побороти втому та слабкість, зміцнює організм, поліпшує процеси виділення.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути