chrome firefox opera safari iexplorer

Україна святкує День Конституції

28 червня 2015 о 10:01

Напрацювання стартового проекту Конституції були зроблені ще в 1992—1993 роках, але так і не були прийняті. Згодом, в 95-му, всі гілки влади підписали договір, у якому обговорювалися умови, як має бути розроблена Конституція. І тільки в 1996-му створили спеціальну парламентську комісію і почали розгляд проекту.

Народні обранці працювали усю ніч з 27 на 28 червня – загалом безперервно 23 години. Точилися гарячі дебати, обговорювалися спірні питання стосовно державної символіки, мови, і нарешті зранку закон був остаточно затверджений. Під час голосування «за» висловилися 315 парламентаріїв.

Прийняття Конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Прийняття Конституції незалежної України було визначною перемогою правоцентристських пропрезидентських сил та національного табору, який їх підтримав. Конституція України була загалом позитивно оцінена й міжнародною спільнотою, адже вона декларувала загальнолюдські, загальноєвропейські принципи.

У 2004 році з метою зменшення рівня напруги між основними політиками, які боролися за владу під час президентських виборів, було досягнуто домовленості щодо внесення змін до Основного закону. 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закони про внесення змін до Конституції та про внесення змін до закону про вибори Президента. Закон про зміни до Конституції передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років. Згідно з прикінцевими та перехідними положеннями, закон набув чинності самостійно з 1 січня 2006 року, за часів президента Віктора Ющенка.

Утім, вже 30 вересня 2010 року Конституційний суд визнав неконституційним Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і ухвалення. Це означало відновлення дії Конституції України в редакції 1996 року: повернення президентові Януковичу повноважень, які мав президент Леонід Кучма в період з 1996-го по 2004 рік і президент Віктор Ющенко до 2006 року; існування коаліції ставало не обов'язковим, а всі рішення ухвалювалися простою більшістю голосів.

21 лютого 2014 року Верховна Рада України проголосувала за відновлення Конституції України в редакції 2004 року («за» — 386 депутатів).

На початку березня 2015 року Президент Порошенко створив Конституційну Комісію, як спеціальний допоміжний орган при Президентові України з метою напрацювання узгоджених пропозицій щодо вдосконалення Конституції України з урахуванням сучасних викликів та потреб суспільства. Нині триває конституційна реформа стосовно децентралізації, яка має завершитись, за словами Петра Порошенка, до 25 жовтня.

Проведення конституційної реформи та децентралізація влади є одним із пунктів мінських домовленостей, підписаних 12 лютого 2015 року. Відповідно до них, нова Конституція в Україні має набрати чинності до кінця 2015 року. Прикметно, що Венеціанська комісія схвально оцінила зміни до Конституції України у частині децентралізації. Про це йдеться у попередньому висновку комісії щодо поправок до Конституції України.

За традицією, у цей день відбувається ряд заходів: покладання квітів до підніжжя пам'ятників видатних українців, молебні за країну, різноманітні фестивалі й концерти, організовуються офіційні зустрічі представників влади з населенням, конференції та круглі столи, метою яких є обговорення Основного Закону, в освітніх та культурних установах, а також дипломатичних представництвах України проводяться святкові тематичні заходи.

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути