chrome firefox opera safari iexplorer

У новій Конституції Крим спробує «відірватися» від України

21 січня 2013 о 09:14

Спікер кримського парламенту запропонував Конституційній Асамблеї з підготовки нової редакції Основного Закону внести зміни в X розділ Конституції України щодо автономії і в XI розділ, який торкається питань місцевого самоврядування.

Про це в ході урочистих зборів, присвячених Дню Автономної Республіки Крим і Дню прапора АР Крим, заявив глава парламенту АРК Володимир Константинов, повідомляють Коментарі.

За його словами, наразі планова повсякденна робота Конституційної Асамблеї з підготовки нової редакції Основного Закону країни.

«Я також запропонував наше колективне бачення змін до X розділу Конституції України, що стосується автономії, і XI розділу, що торкається питань місцевого самоврядування. Сьогодні потрібно захистити місцеве самоврядування від тиску бюрократії, олігархії, зупинити комерціалізацію охорони здоров´я та освіти», — підкреслив глава парламенту АРК.

У свою чергу, члени КА запропонували парламенту АРК підготувати конкретні пропозиції з модернізації Основного Закону країни в частині, що стосується повноважень автономії.

«Нами повинні бути вироблені пропозиції щодо внесення змін до Конституції України, що стосуються, перш за все, надання Верховній Раді автономії права законодавчої ініціативи в парламенті країни; надання права власності на майно, що належить Криму; врегулювання правових основ делегування автономії окремих державних повноважень, що дозволить скоротити витрати і спростити бюрократичні процедури, усунути дублювання діяльності відомств і в цілому підвищити ефективність держуправління», — зазначив Константинов.

«Автономія пережила війну суверенітетів з центральною владою. Вона уникла силового протистояння. У цьому її заслуга не тільки перед кримським співтовариством, народом України, але й Чорноморським регіоном», — зазначив спікер кримського парламенту, говорячи про проголошення автономії Криму в 1991 році.

Як повідомлялося, 6 листопада Верховна Рада прийняла в цілому закон про всеукраїнський референдум, 27 листопада Президент України Віктор Янукович підписав даний документ.

Як заявив перший президент України, глава КА Леонід Кравчук, наступне засідання Конституційної Асамблеї пройде наприкінці лютого — на початку березня і стосуватиметься судової реформи.

«Будемо розглядати проект документів про судову реформу, будемо планувати розгляд і концептуально розглянемо питання про реформування місцевого самоврядування. Також, очевидно, ми в першому варіанті приймемо загальну концепцію змін до Конституції», — зазначив Кравчук.

Конституційна Асамблея — спеціальний допоміжний орган при президентові України. У задачі КА входить підготовка законопроектів про внесення змін до Конституції України, організація громадського, професійного (за участю міжнародних експертів) обговорення цього законопроекту, а також доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея надає доопрацьований текст змін до Конституції Президентові України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

Асамблея утворена у складі 94 осіб, основну частину КА складають вчені, фахівці у правовій та юридичній сферах, судді Конституційного суду, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути