chrome firefox opera safari iexplorer

Президент шукає авторитетних українців для змін до Конституції

25 січня 2012 о 20:41

Президент Віктор Янукович підписав Указ «Питання формування та організації діяльності Конституційної асамблеї». Даний указ розміщений на офіційному сайті глави держави.

Пропозиції щодо кандидатур до персонального складу Конституційної асамблеї мають бути подані до 16 квітня 2012 року.

В Концепції зазначається, що Конституційна асамблея є спеціальним допоміжним органом, головною метою створення та діяльності якого є підготовка законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Відповідно до указу, Конституційна асамблея створюється у складі 100 осіб із числа громадян України, які «мають відповідну фахову підготовку та досвід роботи у сфері державотворення і правотворення, мають авторитет у суспільстві та, як правило, не є особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і включаються до складу Конституційної асамблеї за згодою», а члени Конституційної асамблеї працюють на громадських засадах.

В Концепції передбачено, що доцільно, щоб не менше половини від її складу становили вчені-конституціоналісти та інші фахівці в галузі права.

Крім того, пропозиції щодо третини кандидатур персонального складу Конституційної асамблеї (34 особи), схвалені більшістю голосів від загального складу Науково-експертної групи, вносяться президентові.

А пропозиції щодо двох третин від персонального складу Конституційної асамблеї (66 осіб) вносяться президентові рядом суб'єктів.

Зокрема, 14 кандидатур має запропонувати Національна академія наук України.

Крім того, по одній кандидатурі може запропонувати кожна фракція та група в парламенті, а також ті партії, що брали участь в останніх президентських та місцевих виборах. Серед таких партій перелічені: «Фронт Змін», «Сильна Україна», ВО «Свобода», партія «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка», Соціалістична партія України, «Єдиний центр» та ряд громадських організацій.

Рішення Конституційної асамблеї про схвалення законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції приймається не менш як двома третинами від загального складу Конституційної асамблеї.